S. Skvernelis: nuvilia Europos sostinių reakcija dėl sankcijų Baltarusijai

Vilnius, rugpjūčio 12 d. (ELTA).

Premjeras Saulius Skvernelis kalbėti apie Lietuvos politikos kurso pokyčius Baltarusijos atžvilgiu neskuba, tačiau pabrėžia, kad kol kas Europos valstybių sostinių reakcija į tai, kas vyksta kaimyninėje valstybėje, yra nuvilianti. Ministras pirmininkas neatmeta galimybės, kad jei sankcijos nebus įvestos Aliaksandro Lukašenkos režimui europiniu lygiu, atitinkamas priemones gali realizuoti atskira valstybių grupė.

„Pirminė reakcija iš Europos sostinių yra, švelniai tariant, nuvilianti. Kaip artimiausi kaimynai mes, matyt, sureaguojame pirmiausiai. Lietuvos interesas yra, kad kuo greičiau baigtųsi smurtas ir kraujo praliejimas Baltarusijoje, kad būtų grįžtama prie demokratinių procesų šalyje“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje teigė S. Skvernelis.

Premjeras užsiminė, kad jei visgi europiniu lygiu sankcijos Baltarusijai nebus įvestos, bus galima kalbėti apie sankcijas, kurias Baltarusijai taikytų atskira valstybių grupė.

„Aš manau, kad šioje vietoje labai solidariai galėtų prisijungti ne tik (Lenkija, Ukraina – ELTA), turime savo kaimynes, su kuriomis užsienio politikos klausimai visiškai sutampa – tai Latvija ir Estija“, – tvirtino premjeras.

Pasak S. Skvernelio, svarstant tai, koks turėtų būti atsakas į Baltarusijos valdžios taikytą smurtą prieš taikius protestuotojus, reikia taip pat suprasti, kad vienas iš kertinių Lietuvai ir Europai tikslų išlieka nepakitęs – tai Baltarusijos suverenumas ir nepriklausomybė.

„Ne Rusijos Federacijos subjektas, gubernija, bet savarankiška, suvereni valstybė. Dėl to kalbant apie sankcijas, kurios turėtų būti (įvestos – ELTA) ES sprendimu, jos turėtų būti nukreiptos į tuos asmenis, kurie pamynė demokratiją, kurie davė įsakymus naudoti smurtą ir kurie smurtavo prieš taikius gyventojus“, – kalbėjo premjeras.

„Tai, kad Baltarusija praras suverenitetą ir nepriklausomybę, manau, ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai, švelniai tariant, nebus geriau“, – pridūrė jis ir pabrėžė, kad joks diktatorius negali priversti paklusti tautos.

„Žmonės sprendžia, kokios valstybės nori. Ir kada pilietinė visuomenė yra pakankamai tvirta ir turi kritinę masę – tai joks diktatorius negali jos kaip kokios bandos valdyti“, – apibendrino S. Skvernelis.

Benas Brunalas (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą