Anykštėnui egzekuciją surengusių vyrų nepasigailėjo ir Lietuvos apeliacinis teismas

Keturi vyrai pagrįstai nuteisti dėl anykštėno pagrobimo, kankinimo ir kitų nusikaltimų. Lietuvos apeliacinis teismas atmetė jų apeliacinius skundus ir paliko galioti pirmos instancijos teismo nuosprendį, kuriuo jiems skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

2020 metų gruodį šalia nuošalaus Anykščių rajono kelio buvo rastas gulintis polietileno plėvele apsuktas surištas vyras. Skubiai nugabenus į ligoninę, žmogui nustatyti daugybiniai kūno sumušimai ir galūnių nušalimai, jam buvo sutrikusi kraujo apytaka ir vidaus organų veikla. Teismo medicinos ekspertai vėliau nustatė, kad anykštėnui sunkiai sutrikdyta sveikata. Jeigu jis dar kurį laiką būtų pagulėjęs ant kelio, nebūtų išgyvenęs.

Dėl įvykio pradėtą ikiteisminį tyrimą atliko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai, o tyrimui vadovavo bei valstybinį kaltinimą pirmos instancijos teisme palaikė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroras Mantas Jurkėnas.

Tyrimo metu nustatyta, kad brutaliai iš savo sodybos pagrobtas anykštėnas buvo automobilio bagažinėje nuvežtas į vienam kaltinamųjų priklausančią sodybą Alytaus rajone. Ten pagrobėjai surištą vyrą uždarė į ankštą dėžę, kuri beveik dvi paras stovėjo metalinėje cisternoje. Tuo metu lauke buvo 2 laipsniai šalčio, o žmogus negalėjo net pajudėti.

Po dviejų nelaisvėje praleistų parų nukentėjusysis, apvyniotas lipnia plėvele, vėl buvo įmestas į automobilio bagažinę, nuvežtas į Anykščių rajoną ir be batų, surištomis rankomis nuošalioje vietoje paliktas prie kelio. Atsitiktinai pro šalį važiavusi pora pamatė gulintį žmogų ir paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyti ir sulaikyti penki 22-39 metų įtariamieji – Vilniaus, Alytaus, Druskininkų, Varėnos gyventojai. Jiems pareikšti kaltinimai kankinant ir itin žiauriu elgesiu sunkiai sutrikdžius anykštėno sveikatą, panaudojus fizinį smurtą ir sukeliant pavojų nukentėjusiojo sveikatai bei gyvybei neteisėtai atėmus jam laisvę. Jie buvo kaltinami šias veikas atlikę veikiant bendrininkų grupėje. Dviem iš jų pareikšti kaltinimai ir dėl palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei.

Dėl atliekant kratas rastų radinių trims iš šių vyrų pareikšti kaltinimai ir dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis neturint tikslo jas platinti, o vienam iš šio trejeto – ir dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu. Pastarasis – anykštėno pagrobimo organizatorius, 34 metų Varėnos rajono gyventojas M. M.

Baudžiamąją bylą 2022 metų liepos 7 dieną išnagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas šio brutalaus nusikaltimo organizatoriui M. M. skyrė 4 metų laisvės atėmimo bausmę. Sodybos, kurioje buvo laikomas pagrobtasis anykštėnas, savininkui, 40 metų Druskininkų savivaldybės gyventojui A. S. ir 22 metų alytiškiui E. M. skirtos 3 metų laisvės atėmimo bausmės. Alytaus rajone gyvenančiam 30-mečui E. K. skirta 2 metų 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Vilniuje gyvenančiam 35 metų V. Ž. teismas skyrė 30 parų arešto bausmę, jos vykdymą atidedant pusei metų. Jie taip pat įpareigoti atlyginti nukentėjusiojo gydymo išlaidas, o iš M. M. buvo nuspręsta valstybės naudai išieškoti 8 tūkst. eurų – jam priklausančio automobilio, kuriuo buvo gabenamas pagrobtas anykštėnas, vertę.

Visi nuteistieji, išskyrus V. Ž., pirmos instancijos teismo nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Šių metų sausio 23 dienos nutartimi nuteistųjų skundai buvo atmesti.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus
vyriausioji specialistė Rasa Stundžienė (Panevėžys),

Share this post

Parašykite komentarą