Lietuvos vandenyse daugėja karališkų žuvų – aštriašnipių eršketų

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) tęsia tarptautinius įsipareigojimus – rūpinasi saugomų žuvų rūšių išlikimu, turtina jomis šalies vandenis. Lietuva lenkia Latviją ir Estiją pagal įveisiamus vertingų žuvų – aštriašnipių eršketų – kiekius. Pagal ŽŪM patvirtintą Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2021 metų planą, šiais metais į Lietuvos upes numatyta įveisti daugiau kaip 20 tūkst. įvairaus amžiaus aštriašnipių eršketų.

Šios žuvys auginamos Žuvininkystės tarnybos prie ŽŪM Vakarų regiono žuvivaisos skyriuje Rusnėje. Eršketai užauginami iš lervučių, kurias dovanoja bendradarbiaujantis Vokietijos valstybinis žemės ūkio ir žuvininkystės tyrimų institutas, turintis reproduktorių bandą.

Vidutinis metinukų eršketų svoris yra apie 800 gramų, bet pasitaiko ir siekiančių 1,3 kg. Praėjus 15–20 metų, šių karališkų žuvų svoris gali siekti net iki 100 kilogramų. Eršketai gali užaugti ir iki 300 kg svorio.

Šiuo metu Žuvininkystės tarnybos darbuotojai ženklina metus paaugintus aštriašnipių eršketų jauniklius. Planuojama, kad  netrukus Lietuvos vandenyse apsigyvens 1,5 tūkst. ženklintų eršketų.

Į laisvę paleidžiami eršketai ženklinami išoriniais žymekliais, ant kurių yra šalies kodas, numeris ir kontaktinis telefono numeris, kuris leidžia žvejui pranešti apie sugautą žuvį. Žymekliai žuvivaisos specialistams ir mokslininkams padeda stebėti žuvų kelionę į Baltijos jūrą, sužinoti, kur ir kokiu greičiu migruoja ženklintos žuvys, kaip jos auga.

Šios rūšies  eršketų atkūrimu Baltijos jūroje jau ne vienerius metus rūpinamasi tarptautiniu mastu. Šiuo tikslu sudaryta Helsinkio Komisijos patariamoji darbo grupė dar 2019 m. patvirtino Baltijos aštriašnipių eršketų apsaugos ir atkūrimo planą. „Lietuva deda daug pastangų, kad aštriašnipių eršketų rūšiai būtų skiriamas tinkamas dėmesys. Siekdami išsaugoti ir gausinti šias vertingas žuvis, kartu su vokiečiais, lenkais ir latviais tęsiame išteklių atkūrimo darbus“, – sako ŽŪM Žuvininkystės skyriaus vedėjas Justas Poviliūnas. 

Pernai į Lietuvos vandenis išleista 45 tūkst. šiųmetukų ir 1,5 tūkst. ženklintų metinukų eršketų.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Share this post

Parašykite komentarą