A. Dulkys: Lietuvą jau pasiekė pirmosios COVID-19 vakcinos dozės

Naktį į šeštadienį Lietuvą pasiekė pirmoji COVID-19 vakcinų siunta. Jau sekmadienio rytą planuojama pradėti skiepijimą penkiose didžiosiose šalies gydymo įstaigose. Antroji siunta Lietuvą turėtų pasiekti gruodžio 29 dieną.

„Vakcina nuo koronaviruso pagaliau pasiekė Lietuvą. Šią naktį, 3.15 val. ji kirto Lietuvos sieną. Prasideda naujas, viltingas etapas“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys šeštadienį vykusioje nuotolinėje spaudos konferencijoje.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerė Jurgita Grebenkovienė pranešė, kad iki Lietuvos sienos vakcinas lydėjo „Pfizer“ apsauga, nuo pasienio prie jų prisijungė Lietuvos policijos ir „Aro” pajėgos.

Pasak kanclerės, pirmosios „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos dozės, atvežtos į Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlius, buvo dvi valandas laikomos šaldiklyje, tuomet pakrautos į dvi transporto priemones, kurios jas pristato į ligonines. Vakcinų pristatymo laikas ir tikslus skaičius dėl saugumo neskelbiami.

Vakcinos bus paskirstytos penkioms centrinėms šalies gydymo įstaigoms Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, atsakingoms už COVID-19 valdymą regionuose.

Ši pirmoji vakcinų nuo koronaviruso partija bus skirta skiepyti medikams. Bendru sutarimu visos klinikos vakcinavimą pradės vienu metu, sekmadienį, 8 val. ryto.

Medikus planuojama paskiepyti per pirmąjį pusmetį, tuomet bus skiepijami globos ir slaugos įstaigų gyventojai, vėliau – žmonės per 65 metus. O tuomet ateis masinio skiepijimo eilė.

Vilniui ir Kaunui skirtos po 3000, Klaipėdai – 2000, Panevėžiui ir Šiauliams – 1000 „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos dozių. Iš viso iš šio gamintojo Lietuva įsigis daugiau nei 1,8 mln. vakcinos dozių.

Lietuva yra sudariusi sutartis su šešiais vakcinų gamintojais ir iš jų ketina įsigyti daugiau nei 7 mln. vakcinos dozių. Jų turėtų užtekti paskiepyti bent 70 proc. šalies gyventojų. Pasak specialistų, tokia paskiepytų gyventojų dalis užtikrintų kolektyvinį imunitetą nuo koronaviruso.

„BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcina yra pirmoji ir kol kas vienintelė, kurią leista naudoti Europos Sąjungoje (ES) – Europos Komisija leidimą ją platinti davė pirmadienį, kai tai padaryti rekomendavo Europos vaistų agentūra.

Vakcina šeštadienį turėtų pasiekti visas ją įsigijusias ES šalis, skiepijimą planuojama pradėti vienu metu sekmadienį.

Iki vidurdienio Lenkija, Latvija ir Ispanija jau pranešė gavusios vakcinos nuo koronaviruso siuntas.

Daiva Krunglevičienė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą