Pigesnis baltarusiškas biokuras toliau veikia rinką: Lietuvos įmonės stabdo veiklą, parduoda įrangą

Vilnius, rugsėjo 1 d. (ELTA).

Lietuvos biomasės energetikos asociacijos LITBIOMA direktorė Vilma Gaubytė sako, kad kol kas sunku prognozuoti, kaip situacija Baltarusijoje gali paveikti Lietuvos biokuro rinką, kurio importas iš kaimyninės šalies yra išaugęs.

„Kol kas labai sunku pasakyti. Jeigu ten (Baltarusijoje – ELTA) kažkokie pokyčiai realūs būtų, tai pirmieji veiksmai veikiausiai būtų didesnis eksportas, nes jiems tiesiog reikėtų einamųjų lėšų. Jie stengtųsi tai, ką turi ir ką gali, dar labiau išvežti į kitas šalis, kad tiesiog išgrynintų pinigus.

Jeigu realių pokyčių nebus, o bus iš Europos kažkokios sankcijos, tai labai sudėtinga pasakyti, kokios jos būtų ir kokia apimtimi. Spekuliuoti šiek tiek dar bijotume, nes gali visaip būti, o gali ir niekas nepasikeisti“, – Eltai sakė V. Gaubytė.

Anot jos, kol kas situacija Lietuvos biokuro rinkoje išlieka įtempta.

„Bet, kad situacija nepasikeitė ir iš Baltarusijos pusės gauname daug žaliavos, ir mūsų įmonės toliau stabdo veiklą, tai visa tai yra lygiai taip pat, kaip ir buvo. Ministerijos derina tam tikrus sprendimus, bet, nors Seimo prašymu iki liepos turėjo būti įgyvendinti sprendimai, šiai dienai niekas nėra priimta.

Pirminis sprendimas buvo, kad jeigu sandorio kaina yra vienoda, vartotojui kaina nesikeičia, pirmenybę turėtų gauti lietuviška žaliava, jeigu visos kitos sandorio dalys lieka tokios pačios. Tokiu būdu užtikriname, kad išsaugome darbo vietas regionuose ir naudojame vietinę žaliavą, tačiau turime galimybę importuoti, jei kaina labai kyla ar jos mažiau turėtume“, – kalbėjo asociacijos direktorė.

V. Gaubytės teigimu, kai kurios įmonės, nesugebėdamos išsilaikyti rinkoje, stabdo veiklą, kitos – bando parduoti savo įrangą.

„Kai kurios net nebando šiuo metu (parduoti įrangos – ELTA), nes tokios kainos, kur net lizingo negali išsimokėti pardavęs ją. Pagal daug tų gyvenimiškų praktinių faktorių matyti, kad sunku yra žinoti, ką darys žmonės, kurie neteks darbų, nes šiuo metu negali išvažiuoti į kitas šalis. Jie gaudavo pakankamai normalius atlyginimus regionuose“, – sakė V. Gaubytė.

Karantinas, pasak LITBIOMA direktorės, labiausiai paveikė granulių rinką.

„Kas liečia granules labiau, nes tai tarptautinis kuras ir jis yra vežamas, tai ten įvairių buvo niuansų su vežimu, transportavimu, Italijos rinkoje situacija buvo labai prasta. Aišku šiek tiek sumažėjo paklausa, nes ne į tai orientavosi žmonės ir visai ne tuo gyveno. Ji lyg ir atsistatė.

Kas liečia skiedrą ir mūsų vietinę (produkciją – ELTA), tai ne, išskyrus tai, kad įmonių žmonės, kuriems sustabdyta veikla keliems mėnesiams, jie neturi galimybės kažką kitą pasirinkti. Tai galbūt čia labiau ne įmonėms (pasekmės – ELTA), bet žmogiškas faktorius“, – Eltai teigė asociacijos direktorė.

„Žiūrėsime, turbūt dar reikia šiek tiek laiko, kad matytume, kaip tas sezonas susidėlios. Kad šiek tiek jis bus pasikeitęs, taip, kad labai drastiškai, turbūt ne“, – pridūrė V. Gaubytė.

Kaip nurodo LITBIOMA, ilgą laiką buvęs stabilus, per pastaruosius metus biokuro importas, didžiąja dalimi iš Baltarusijos, išaugo nuo 15 iki 30 proc., kas sudaro apie 20 mln. eurų lėšų.

Toks augimas kelia nerimą Lietuvos biokuro gamintojams ir tiekėjams, kurie sunkiai konkuruoja su pigesnę žaliavą galinčiomis parūpinti trečiosiomis valstybėmis.

Lukas Blekaitis (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą