Rusijos opozicionierius A. Navalnas medikų lėktuvu išskraidintas iš Omsko į Vokietiją

Berlynas, rugpjūčio 22 d. (AFP-ELTA).

Šeštadienio naktį iš Sibiro miesto Omsko pakilo Rusijos opozicijos lyderį Aleksejų Navalną skraidinantis medikų lėktuvas. Orlaivis šiuo metu skraidina A. Navalną į Vokietiją, kur jam bus suteiktas gydymas dėl įtariamo apnuodijimo, praėjus dieną trukusiems nesutarimams dėl jo išskraidinimo.

44-erių teisininkui ir antikorupcijos aktyvistui bei vienam iš aršiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų ketvirtadienį skrendant lėktuvu iš Tomsko į Maskvą pablogėjo sveikata, o lėktuvas turėjo nedelsiant leistis Omske.

A. Navalno atstovai teigia, kad jis buvo apnuodytas, nuodų esą buvo įpilta į arbatą, kurią jis gėrė oro uoste, ir dėl to kaltina V. Putiną. Tuo tarpu Omsko ligoninės gydytojai tikina, neva A. Navalno organizme neaptikta jokių nuodų pėdsakų.

A. Navalną Omske gydantys medikai iš pradžių neleido išvežti opozicionieriaus, tačiau pakeitė savo sprendimą po to, kai jo šeima ir atstovai pareikalavo leisti jį skraidinti į Vokietiją.

Vokietijos nevyriausybinės organizacijos „Cinema for Peace“ užsakytas lėktuvas iš Omsko pakilo maždaug 8 val. ryte vietos laiku (5 val. Lietuvos laiku) ir išskrido į Berlyną.

Planuojama, kad Berlyno Šėnefeldo oro uoste lėktuvas su A. Navalnu nusileis 9.24 val. vietos laiku (10.24 val. Lietuvos laiku).

A. Navalno žmona Julija instagrame išplatino nuotrauką, kurioje A. Navalnas ant neštuvų įkeliamas į lėktuvą, ir padėkojo rėmėjams už jų „atkaklumą“.

„Be jūsų paramos mums nebūtų pavykę jo pasiimti!“ – rašė ji.

Šeštadienio naktį į Omsko 1-ąją ligoninę atvyko greitosios medicinos pagalbos automobilis ir kaukes dėvintys medikai išvežė A. Navalną ant neštuvų.

Rusų medikai anksčiau teigė, kad A. Navalnas – komoje, o kvėpuoja jis esą per dirbtinio kvėpavimo aparatą.

Omsko medikų teigimu, A. Navalno organizme neaptikta nuodų pėdsakų, jam diagnozuotas „medžiagų apykaitos sutrikimas“ ir smarkiai sumažėjęs gliukozės kiekis kraujyje.

Omsko regiono Vidaus reikalų ministerija tvirtino, kad atlikusi tyrimą Policija aptiko pramoninių chemikalų ant A. Navalno ir jo bagažo, tačiau gydytojai teigė, jog tai neva negalėjo taip pabloginti jo būklės.

Vokiečių medikų lėktuvas į Omską atvyko penktadienio rytą, tačiau iš pradžių rusų gydytojai tvirtino, kad A. Navalno būklė yra nestabili, todėl neva negalima jo skraidinti į Vokietiją.

Prašymas V. Putinui

Penktadienį vakare Omsko medikai leido perkelti A. Navalną į Vokietiją, po to, kai vokiečių gydytojai jį apžiūrėjo, o „Cinema for Peace“ fondas paskelbė „norintis ir galintis“ nuskraidinti A. Navalną į Berlyną.

Rusų gydytojai nuomonę pakeitė po A. Navalno žmonos Julijos laiško, kuriame ji prašo V. Putino išleisti A. Navalną. Tuo tarpu opozicionieriaus atstovai kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą su prašymu įsikišti į šią situaciją ir paraginti Rusijos valdžią išleisti A. Navalną.

A. Navalnas yra toli gražu ne pirmas Kremliaus kritikas, kuris rimtai susirgo ar mirė po įtariamų apnuodijimų.

Jo žmona žurnalistams sakė norinti, kad A. Navalnas būtų gydomas „nepriklausomoje ligoninėje, kurios gydytojais mes pasitikėtume“.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš tviteryje rašė, kad „kova už Aleksejaus gydybę ir sveikatą tik prasidėjo, bet bent žengėme pirmą žingsnį“.

Vokiečių medikų lėktuvas į Omską atskrido po to, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasiūlė Rusijai padėti gydyti A. Navalną.

ES šalių lyderiai, įskaitant A. Merkel ir Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną, išreiškė nerimą dėl A. Navalno, kurio daugiau nei dešimtmetį trunkantis pasipriešinimas Rusijos valdžiai yra paženklintas fiziniais išpuoliais prieš jį ir baudžiamuoju persekiojimu.

A. Navalnas sąmonę prarado netrukus po to, kai ketvirtadienį jo lėktuvas pakilo iš Tomsko miesto Sibire, kur jis dirbo su vietos opozicijos kandidatais rugsėjį vyksiančiuose savivaldos rinkimuose.

K. Jarmyš teigimu, A. Navalnas ketvirtadienį atrodė „visiškai gerai“ prieš lipdamas į lėktuvą iš Tomsko, o be arbatos oro uoste jis daugiau nieko nevalgė ir negėrė.

Atstovė teigė esanti tikra, kad A. Navalnas tapo „tyčinio apnuodijimo“ auka ir dėl to kaltino V. Putiną.

„Išlaisvintas įkaitas“

K. Jarmyš taip pat teigė, kad Rusijos atsisakymas leisti evakuoti A. Navalną buvo bandymas „laimėti laiko“ ir padaryti, kad nebebūtų įmanoma rasti nuodų jo organizme, taip sukeliant „kritinę grėsmę jo gyvybei“.

A. Navalno priešų ratas gerokai padidėjo dėl jo antikorupcinių tyrimų, kurie dažnai atskleisdavo prašmatnų Rusijos valdžios elito gyvenimą ir susilaukdavo milijonų peržiūrų internete.

Kovos su korupcija fondo (FBK), kurį įkūrė A. Navalnas, direktorius Ivanas Ždanovas socialiniuose tinkluose patvirtino, kad organizacija „tęsia savo veiklą“.

Daugelis A. Navalno rėmėjų išreiškė palengvėjimą dėl to, kad jis bus gydomas ne Rusijoje.

„Jaučiu tokį palengvėjimą, tarytum teroristai būtų išlaisvinę įkaitą po ilgų derybų“, – tviteryje rašė kitas opozicijos politikas Ilja Jašinas, sukritikavęs negreitą A. Navalno išvežimą iš Omsko.

„Noriu tikėti, kad iššvaistytas laikas nekainuos Aleksejaus gyvybės“, – rašė I. Jašinas.

Darius Mikutavičius (AFP)

Share this post

Parašykite komentarą