Suomija įvedė „griežčiausius Europoje“ apribojimus keliautojams iš užsienio

Helsinkis, rugpjūčio 19 d. (AFP-ELTA).

Suomija pašalino daugumą ES šalių iš vadinamojo „žaliojo kelionių sąrašo“, o nuo šiol į Suomiją be apribojimų galės patekti tik kelių valstybių gyventojai.

Taisyklių, skirtų suvaldyti koronaviruso plitimą, sugriežtinimas reiškia, kad tik iš Italijos, Vengrijos, Slovakijos, Estijos ir Lietuvos atvykstantys žmonės bus įleisti į Suomiją be svarbios priežasties ir be 2 savaičių saviizoliacijos.

Taip pat leidžiama atvykti keliautojams iš kelių ne ES šalių, įskaitant Sakartvelą, Ruandą ir Pietų Korėją.

„Suomijos sienų politika yra griežčiausia Europos Sąjungoje, nes mes norime išlaikyti palyginti gerą virusinę situaciją Suomijoje“, – spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministrė Maria Ohisalo.

Nuo birželio Vyriausybė skelbė įleisianti keliautojus iš šalių, kurioje pastarąsias dvi savaites 100 tūkst. gyventojų tenka mažiau nei 8 nauji COVID-19 atvejai. Tiesa, šalims, kur atvejų skaičius, tenkantis 100 tūkst. žmonių, yra mažesnis nei 10.

Vis dėlto, Suomijos apribojimai yra kur kas griežtesni nei kitų Šiaurės šalių. Pavyzdžiui, Norvegijoje įleidžiami keliautojai iš šalių, kuriose 100 tūkst. gyventojų tenka 20 naujų COVID-19 atvejų.

Pačioje Suomijoje per pastarąsias dvi savaites fiksuojama 5,3 naujų COVID-19 atvejų 100 tūkst. gyventojų, nors šis skaičius auga.

M. Ohisalo taip pat patvirtino, kad bus sušvelninti Suomijos sausumos sienų su Švedija ir Norvegija apribojimai, kad gyventojai galėtų lengviau kirsti sieną kasdieniams reikalams.

Ministrai taip pat aptarė galimybę uždrausti skrydžius iš Šiaurės Makedonijos sostinės Skopje, kuriais į Suomiją atvyko „itin daug COVID-19 užsikrėtusių žmonių“, teigė susisiekimo ministras Timo Harakka.

T. Harakka teigimu, sprendimą dėl skrydžių turės priimti ne Vyriausybė, o kompetentingos institucijos, tačiau, tikino jis, skrydžiai iš Skopje turėtų būti nutraukti artimiausią savaitę.

Darius Mikutavičius (AFP)

Photo by Taneli Lahtinen on Unsplash

Share this post

Parašykite komentarą