Valstybės institucijos energiją taupys varžydamiesi judrumo varžybose „Laiptynės 2023“

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su valstybės įmone Turto bankas inicijuoja akciją „Laiptynės 2023“. Valstybės įstaigos bus kviečiamos tarpusavyje pasivaržyti nueinamų žingsnių skaičiumi, o tarnautojai – skatinami rinktis sveikatai naudingą judėjimo būdą bei taupyti energiją. 

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad pagal fizinį aktyvumą Lietuvos vaikai ir paaugliai nesiskiria nuo Europos Sąjungos bendraamžių, tačiau suaugus aktyvumas krenta. Tai atsiliepia ir bendrai šalies sveikatos būklei. Todėl svarbu skatinti gyventojus vėl grįžti prie teigiamų įpročių. Viena iš tokių iniciatyvų yra „Laiptynės“.

„Didžioji dalis valstybės tarnautojų dirba sėdimąjį darbą, o dirbant tokį darbą  rekomenduojama daryti reguliarias pertraukas, pasimankštinti. Ėjimas, lipimas laiptais vietoje važiavimo liftu yra puiki ligų prevencija. O jei dar galima tai daryti besivaržant su kolegomis, įsitraukimas garantuotas. Visą tai siūlo „Laiptynės“. Tikiuosi šios varžytuvės prisidės prie teigiamų įpročių formavimo ir geresnės valstybės tarnautojų fizinės būklės“, – sako A. Dulkys. 

Turto banko valdomose pastatuose šiuo metu dirba apie 20 tūkst. tarnautojų. Valstybės įmonės skaičiavimu, sudėjus visą centralizuotai valdomą administracinį valstybės turtą aukštais vienas ant kito, išeitų maždaug 969 aukštų dangoraižis, į kurio viršų vestų daugiau nei 17 500 laiptų. 

Lietuvos energijos agentūros skaičiavimu, vienas liftas per metus sunaudoja energijos už maždaug 600 eurų. Sveikatos apsaugos specialistai skaičiuoja, kad viena į viršų laiptais užlipta pakopa sudegina 0,17 kcal. Teoriškai, norint sudeginti kilogramą svorio, reikėtų įveikti apie 45 tūkst. laiptų pakopų. 

„Preziumuojame, kad valstybės tarnautojai daugiausiai juda koridoriais ir laiptais tarp aukštų, todėl akcijos pavadinimas – „Laiptynės“. Esame užsibrėžę tikslą skatinti valstybės institucijų darbuotojus taupyti energiją, o liftai yra vienas didžiausių energijos naudotojų. Taip pat labai tikėtina, kad aktyviai įsitraukę į akciją, valstybės tarnautojai vasaros sezoną pasitiks ir energingesni – sako Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.  

Energijos taupymas tampa įpročiu

Turto bankas praėjusių metų pabaigoje kartu su Finansų ministerija organizavo akciją „putinOut“, kurios metu valstybės institucijos skatintos taupyti elektros energiją, keičiant elgseną. Per praėjusių metų rugsėjo-gruodžio mėnesį, lyginant su tuo pačiu 2021 m. laikotarpiu, Turto banko valdomų pastatų darbuotojams pavyko sutaupyti 17 proc. elektros arba daugiau nei 1,5 mln. kWh. Sveikatos apsaugos ministerija pateko į taupiausiųjų trejetuką.

„Pirmas ir geriausias būdas sutaupyti – atsisakyti perteklinių, nenaudojamų patalpų. Praktika parodė, kad keičiant elgseną galima pasiekti įspūdingų rezultatų. Valstybė, savo ruožtu, turi ir ilgalaikius investicinius planus, kaip gerinti statinių energetinį efektyvumą: šiuo metu Turto bankas vykdo 32 modernizacijos projektus, kurių bendra vertė siekia apie 150 mln. eurų“, – aiškina M. Sinkevičius. 

Turto bankas yra sukūręs švieslentę, kurioje galima stebėti įstaigų suvartojamą elektros ir šilumos kiekį. Informaciją atnaujinama kas mėnesį, ją stebėti galima Turto banko tinklapyje turtas.lt.


SAM Komunikacijos skyriaus ir VĮ „Turto bankas“ inf.

Share this post

Parašykite komentarą