Ką svarbu žinoti genint ir šalinant želdinius?

Aplinkos apsaugos departamentas primena, kokiais atvejais galima genėti ir šalinti želdinius. Be to, ir atliekant šiuos darbus nuosavame sklype ar privačioje valdoje, reikia laikytis želdynų ir želdinių priežiūros ir tvarkymo taisyklėmis.    

„Svarbu žinoti esminę taisyklę – savivaldybės išduotas leidimas būtinas, jei norima saugotinus medžius kirsti ar saugotinus želdinius intensyviai genėti (pašalinti daugiau nei 30 proc. lajos tūrio). Kai želdinys nesaugotinas, tarkim – drebulė, akacija, uosialapis klevas, baltalksnis, lazdynas, naminiai vaismedžiai ar vaiskrūmiai, leidimas nereikalingas“, –  sako Aplinkos apsaugos departamento Konsultacijų skyriaus specialistas Leonas Zelvaras.  

Tik būkite atidūs: prieš kirsdami ar genėdami nesaugotinus želdinius, pirmiausia įsitikinkite, kad želdiniai auga jūsų sklype. 

Be to, reikėtų nepamiršti, kad galiojant tam tikroms išimtims draudžiama kirsti, kitaip iš augimo vietos pašalinti ar intensyviai genėti saugotinus medžius nuo kovo 15-osios iki rugpjūčio 1 dienos.  

Želdinių genėjimas 

  • reikėtų pašalinti sausas, džiūstančias, pažeistas, nušalusias, nulaužtas šakas ar jų dalis; 
  • atskirais atvejais reikia pašalinti ir dėl ligų, kenkėjų, oro taršos ar kitų priežasčių nusilpusius medžius;  
  • šakas svarbu pjauti, o ne karpyti;  
  • sausas ir ligotas šakas reikia pjauti iki gyvos ir sveikos vietos prie želdinio pagrindo;  
  • visas žaizdas, kurių skersmuo didesnis kaip 2 cm, iškart užtepti dažais, skirtais išorei dažyti;  
  • užtepti reikia tik medieną, o brazdą palikti atvirą, kad žaizda greičiau apaugtų;  
  • norint pažeminti medžių viršūnes, draudžiama nupjaustyti storąsias šakas, paliekant nuo stiebo išsišovusius kelmelius – stagarus.  

Ar želdinys saugotinas? 

  • Ar želdinys jūsų privačioje žemėje yra saugotinas ir ar darbams reikia leidimo, nustatysite pagal kriterijus, kuriuos atitinkantys medžiai ir krūmai priskiriami saugotiniems želdiniams.  
  • Nustatykite želdinio augimo vietą, gentį (rūšį) ir kamieno storį.  

Pavyzdžiui, jei žemės ūkio paskirties žemės sklypuose augančių ąžuolų, uosių, klevų, guobų, skroblų, skirpstų, bukų, vinkšnų, liepų, maumedžių, beržų, pušų skersmuo 30 cm ir didesnis, šie medžiai – saugotini.  

  • Jei nesate tikri dėl želdinių augimo vietos (t. y. žemės paskirties bei žemės naudojimo būdo), šiuos duomenis galite pasitikrinti žemės nuosavybės dokumentuose.  
  • Leidimų kirsti ar intensyviai genėti saugotinus želdinius gavimo tvarka nustatyta Lietuvos Respublikos želdynų įstatymo 13 straipsnyje.  

Norėdami gauti leidimą, pirmiausia savivaldybės administracijai pateikite prašymą.  

Jei kyla klausimų, Aplinkos apsaugos departamento specialistai jus pakonsultuos telefonu 8 700 02022 arba el. paštu konsultacijos@aad.am.lt.    

Apie aplinkosauginius pažeidimus galite pranešti telefonu 112.  

Aplinkos apsaugos departamento informacija

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Share this post

Parašykite komentarą