Pensijos 2023 metais

Siekiant sušvelninti augančių maisto ir energetinių išteklių kainų poveikį labiausiai pažeidžiamiems šalies gyventojams, senjorams, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo nuo kitų metų pradžios apie 12 proc. didinti socialinio draudimo pensijas. 

Kaip ir šiemet, taip ir 2023 m., planuojama pensijas indeksuoti didinant bazinę pensiją ir apskaitos vieneto vertę, kuri lemia individualios pensijos dalies dydį.

Jeigu ministerijos siūlymams bus pritarta, bendroji pensijos dalis 2023 m. didės apie 9 proc., o individualioji – beveik 15 proc. Per metus vidutinė pensija turint būtinąjį stažą vidutiniškai didėtų daugiau nei 12 proc. arba 65 eurais.

Nuosekliai einama prie tikslo stiprinti įmokų ir išmokų ryšį. Iki 2030 m. tikimasi pereiti nuo dabartinio santykio 60/40 iki 50/50, t. y. kad individualioji pensijos dalis įgytų vis daugiau svorio, stiprėtų įmokų ir išmokų ryšys.

Kitaip tariant, jeigu žmogus dirbdamas moka didesnes įmokas, ateityje jis gali tikėtis didesnės pensijos individualiosios dalies. O bendrosios pensijos dalies paskirtis – išlaikyti socialinį teisingumą.

Nuo 2019 m. įstatyme vieneriems metams buvo numatytas papildomas bazinės pensijos indeksas, o nuo 2022 m. – papildomas individualiosios pensijų dalies indeksavimas, kuris vykdomas iš planuojamo einamųjų metų įmokų perviršio. Kitaip tariant, biudžeto perteklius paskirstomas dabartiniams pensijų gavėjams, o ne rezervui pildyti. 

Šiemet pensijos buvo didintos du kartus: sausį – vidutiniškai 12 proc., o liepą – dar 5 proc. 

Skaičiuojama, kad pagrindiniam pensijų indeksavimui kitąmet reikės beveik 400 mln. eurų, papildomas individualios dalies indeksavimas pareikalaus 120 mln. eurų.

Kitais metais vienišo asmens išmoka kaip ir šiemet bus skiriama automatiškai ir mokama be atskiro asmens prašymo. Skaičiuojama, kad nuo kitų metų pradžios 35 eurų dydžio vienišo asmens išmokos priklausys apie 240 tūkst. vienišų žmonių su negalia ir pensinio amžiaus žmonių.

2023 m. vienišų asmenų išmokoms numatyta skirti apie 101 mln. eurų. 

Šiems siūlymams dar turės pritarti Seimas.

Parengta pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informaciją

E. pilietis – erdvė visuomenės ir valdžios dialogui

Share this post

Parašykite komentarą