Paviešinti teiginiai dėl galimai vaikų patirto tvirkinimo vasaros stovyklose bus ištirti

Reaguojant į socialiniuose tinkluose bei žiniasklaidoje paviešintus atskirų asmenų pasakojimus apie jų nepilnamečių vaikų vasaros stovyklose galimai patirtą nederamą seksualinio pobūdžio elgesį, Panevėžio apygardos prokuratūra pradėjo du ikiteisminius tyrimus pagal Baudžiamojo kodekso 153 str. („Jaunesnio kaip 16 metų asmens tvirkinimas“).

Sprendimas pradėti ikiteisminius tyrimus priimtas reaguojat į viešojoje erdvėje paskelbtus stovyklavusių vaikų tėvų teiginius, kad iš stovyklų Aukštaitijos regione grįžę mažamečiai (vaikai iki 14 metų) ir nepilnamečiai pasakoja apie nederamą stovyklos darbuotojų seksualinio pobūdžio elgesį ir kalbas.

Viešai paskelbtuose pasakojimuose minimos konkrečios ir šią vasarą, ir prieš keletą metų organizuotos vaikų stovyklos, dalis pasakojimų pateikti anonimiškai. Iki dabar į teisėsaugos pareigūnus nei dėl vieno tokio atvejo niekas nesikreipė.

Pirminis šių viešai paskelbtų teiginių vertinimas leidžia įtarti, kad galimai šių nepilnamečių atžvilgiu buvo vykdyta nusikalstama veika, nurodyta Baudžiamojo kodekso 153 str. („Jaunesnio kaip 16 metų asmens tvirkinimas“). Tačiau ar tikrai tokia nusikalstama veika buvo įvykdyta, kas galėjo ją vykdyti ir ar yra tai įrodančių duomenų, bus galima nustatyti tik atlikus ikiteisminį tyrimą.

Abiems ikiteisminiams tyrimams vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai, o tyrimus atlieka Panevėžio ir Utenos vyriausiųjų policijos komisariatų tyrėjai.

Teisėsaugos pareigūnai prašo asmenis, turinčius tyrimams reikšmingos informacijos, susisiekti su policijos tyrėjais tel. 8-700-62372 (Panevėžio AVPK) ir 8-700-60251 (Utenos AVPK).

Baudžiamasis kodeksas tam, kas atliko jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimo veiksmus, numato laisvės apribojimo arba arešto, arba laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmę.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus
vyriausioji specialistė Rasa Stundžienė (Panevėžys),

Share this post

Parašykite komentarą