Dirbantys stovimą darbą turėtų suklusti: problema ypač aktuali vasarą

Pranešimas spaudai

Vaistininkai pastebi, kad atšilus orams sulaukia daugiau pacientų, kuriuos kamuoja kojų tinimas. Dažniausiai šia problema skundžiasi stovimą darbą dirbančios moterys. „Camelia“ vaistininkė Laima Liaugotienė pataria, kaip padėti sau, kad tinstančios kojos netaptų rimtų ligų priežastimi.

Stiprinti kraujagysles svarbu ne tik vasarą

Vaistininkės teigimu, kojų tinimą lemia paveldimumas, amžius, moteriška lytis, antsvoris, stovimas darbas: „Tokiems pacientams tenka nuolat priminti – kaip roges reikia ruošti vasarą, taip ir dėl kojų tinimo reikėtų susirūpinti bent ankstyvą pavasarį – pradėti stiprinti kraujagysles.“

Jei kojų tinimas – nesvetimas jausmas, vaistininkė ragina peržiūrėti savo mitybą: į racioną įtraukti daugiau skaidulinių medžiagų turinčio maisto kaip daržovės, pilno grūdo produktai. „Reikėtų vartoti maisto papildus, turinčius vitamino C, rutino, vitamino E ir cinko, kurie sustiprina kraujagyslių sieneles ir mažina uždegiminius procesus“, – pataria ji. 

Padėti gali specialios kojinės ir pratimai

Vaistininkė L. Liaugotienė kviečia nepamiršti ir liaudies medicinoje vartojamų priemonių. Manoma, kad preparatai, turintys kaštono ar dygiosios pelžiedės ekstrakto, gerina vietinę kraujotaką, stiprina venų sieneles ir didina jų atsparumą. 

„Siekiant sustabdyti negalavimų atsiradimą ar progresavimą, rekomenduojama didinti fizinį aktyvumą, sureguliuoti kraujo spaudimą, palaikyti normalų kūno svorį, dėvėti kompresines pėdkelnes ar puskojines“, – sako vaistininkė.

Visgi, jei jaučiamas kojų tinimas, vaistininkė pataria naudoti heparinoidų turinčius tepalus, kurie turi priešuždegiminių ir audinių skysčio išsiskyrimą mažinančių savybių. „Simptomų palengvinimui taip pat rekomenduoju atsigulti ir pakelti kojas kelis centimetrus aukščiau širdies. Tokį pratimą reikėtų daryti dešimt minučių kelis kartus per dieną“, – dalinasi L. Liaugotienė.

Kada kreiptis į gydytojus?

Vaistininkė pabrėžia, kad prieš tai išvardytos priemonės – trumpalaikės: „Problemos priežasties šalinimui labai svarbūs flavanoidai. Jie turi venų tonusą gerinančių savybių. Dėl to teigiamai veikia venų varikozės būklę ir padeda kontroliuoti simptomus. Yra nemaža flavanoidų įvairovė (diosminas, hidrosminas, hespridinas, rutozidas) taip pat trokserutinas ir ginkmedžio preparatai, kurie yra efektyvūs gydant venų varikozę.“

Jeigu išvardytos priemonės nepadeda, reikėtų kreiptis į gydytojus, nes kojų tinimas gali būti siejamas tiek su širdies veiklos sutrikimais, tiek venų varikoze. „Ligos pradžioje išsiplečia paviršinės kojų, ypač blauzdų, venos, jos tampa matomos. Tai yra pirmieji venų varikozės požymiai. Progresuojant šiai ligai, vis labiau ima plėstis ir gilesnės venos, todėl gali prireikti intervencinių procedūrų. Ilgainiui dėl kraujotakos sutrikimo, gali atsirasti ir sisteminiai padariniai, kurie gali baigtis paralyžiumi ar mirtimi“, – įspėja L. Liaugotienė.

Share this post

Parašykite komentarą