Žemės ūkio ministerija valosi – dėl šiurkščių pažeidimų atleistas „Kiaulių veislininkystės“ vadovas

Valstybės valdomos įmonės „Kiaulių veislininkystė“ valdyba atleido direktorių Vilių Rekštį po Valstybės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimo paaiškėjus, kad įmonėje klestėjo šešėlinė prekyba, nebuvo užtikrintos elementarios higienos sąlygos.

Valdyba paskyrė laikiną vadovą ir įpareigojo įmonę paskelbti naujo vadovo atranką.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nustatė, jog  įmonė vykdė skerdimo veiklą ir gamino mėsos gaminius, nors deklaravo, kad to nedaro. Įmonė tam neturėjo nei leidimo, nei tinkamų sąlygų.

Šioje įmonėje kiaulės į skerdyklą buvo gabenamos tinkamai nesuženklintos, o mėsos gaminiai gaminti neužtikrinant būtinų higienos, maisto saugos, atsekamumo, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo reikalavimų, taip keliant pavojų vartotojams. Įtariama, kad vyko ir šešėlinė prekyba mėsos gaminiais.

„To, ką aptiko inspektoriai, toleruoti negalima. Juolab, šios įmonės akcininkas yra valstybė. Stebina vadovo pasiteisinimai ir kai kurių lobistų užtarimas, esą nustatyti trūkumai mažareikšmiai ir lengvai ištaisomi. Todėl teigiamai vertinu bendrovės „Kiaulių veislininkystė“ valdybos sprendimą nedelsiant atleisti direktorių,“ – sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

VMVT nustatė šiurkščių pažeidimų ir kitoje valstybės valdomojoje įmonėje „Panevėžio veislininkystė“. Jos akcininkai artimiausiu metu turėtų susirinkti ir nuspręsti, ar vadovas gali toliau eiti pareigas.

Taip pat jau baigiamas šių įmonių auditas, kuris atskleis realią padėtį valstybės valdomose bendrovėse.

Žemės ūkio ministerija ėmėsi ryžtingai vertinti ir kitų jai pavaldžių valstybės valdomų įmonių veiklą.

„Galimas turto švaistymas ir grobstymas, ant teisėtumo ribos balansuojanti veikla, interesų tenkinimas ir atskaitomybės trūkumas sektoriaus valstybės valdomose įmonėse buvo toleruojami per ilgai. Iki šiol atsakomybės klausimas nebuvo keliamas. Taip daugiau nebus. Įmones audituojame ir priimame ryžtingus sprendimus“, – teigia žemės ūkio ministras K. Navickas.

Vasarą pakeista bendrovės „Lietuvos žirgynas“ vadovybė, nes po Žemės ūkio ministerijos inicijuoto „Lietuvos žirgyno“ sandorių ir sprendimų teisinio audito paaiškėjo, jog įmonėje galimai sudarinėtos fiktyvios tarpininkavimo paslaugų teikimo sutartys, o žirgai laikomi netinkamomis sąlygomis. Nauja įmonės vadovė pateisino ministerijos lūkesčius – situacija žirgyne pasitaisė.

Šiuo metu vyksta bendrovės „Jonavos grūdai“ vadovo atranka, ankstesnį vadovą atleidus dėl galimo lėšų švaistymo. Žemės ūkio ministerijos užsakytas auditas atskleidė, kad viena iš bendrovės akcininkių – įmonė „Agrokoncerno grūdai“ – grūdų saugojimo paslaugomis naudojosi išskirtinėmis sąlygomis, kurios buvo sudarytos jai vienintelei. Žemės ūkio ministerija kreipėsi į teisėsaugą dėl turto švaistymo ir piktnaudžiavimo.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Share this post

Parašykite komentarą