Aplankykite neseniai sutvarkytus ir atnaujintus gamtos paveldo objektus

Šiais metais net 15 Lietuvos saugomų gamtos paveldo objektų yra sutvarkyti ir atnaujinti, dar 50 planuojama atnaujinus geriau pritaikyti lankymui. Jie yra mūsų šalies pasididžiavimas, todėl reikalauja ne tik ypatingos priežiūros, bet ir pagarbaus lankytojų elgesio, akcentuoja aplinkosaugininkai.

Šiemet imtasi tvarkyti medžių lajas, taip pat Moliūnų ąžuolo, Šventaragių ąžuolo, Lampėdžių liepos, Veisiejų dvaro parko uosio aplinką – čia atsirado saugančios tvorelės, pastatyti ženklai, informaciniai stendai. Daujėnų liepa buvo beįauganti į šventoriaus tvorą, tad ji buvo perkelta ir ši gražuolė toliau galės augti netrukdoma. Prie Žudiškių ąžuolo pastatyta medžio apimtį žemės paviršiuje imituojanti tuščiavidurė išpjova su užrašu, joje galima nusifotografuoti.

Stelmužės ąžuolui įrengtos keturios naujos medinės atramos, paremiančios dar gyvas kamienines šakas, šalia pastatytas originalus informacinis stendas, į kurį galima užeiti tarsi į ąžuolo vidų.

Naujai sutvarkyta ir Papilės atodangos aplinka: įrengti stendai, informuojantys apie Juros periodą šioje vietoje ir tai, kaip atodanga atrodė prieš kelis dešimtmečius. Lankytojų patogumui pastatyti suoliukai su dinozauro siluetu,  pašalinta nesaugi anksčiau buvusi stoginė.

Sprendžiant, kaip ir kiek tvarkyti objektą, stengiamasi išlaikyti natūralų gamtos grožį, atskleisti jų išskirtinumą. Svarbiu kriterijumi tampa prieinamumas ir lankytojų susidomėjimas. Vieni yra labiau pritaikyti visuomenei, kiti aktualesni mokslui arba yra mažiau lankomi dėl prasto prieinamumo. Kai kurie stūkso atokesniuose kampeliuose, tad ne visais atvejais galima nutiesti iki jų takelius ar pravažiavimus.

Aplinkosaugininkai primena, kad pareigų turi ir kiekvienas saugomo gamtos paveldo objekto lankytojas. Visuomenė tampa supratingesnė ir pažeidimų pasitaiko vis rečiau, tačiau problemų dar yra, ypač lankant kopas ir atodangas. Kai kurie žmonės sumano nusileisti jų šlaitais, o tai ne tik nesaugu, bet ir niokoja paveldą – laipiojimas paspartina slinkimą ir irimą.

Šiuo metu Lietuvoje yra 684 valstybės saugomi gamtos paveldo objektai (156 iš jų paskelbti gamtos paminklais) ir 230 savivaldybių saugomų gamtos paveldo objektų. Daugiausia tarp jų botaninių, antroje vietoje – geologiniai. Jų sąrašas papildomas kiekvienais metais.

Neseniai sutvarkytų gamtos paveldo objektų sąrašas:

1.                   Papilės atodanga (Ventos RP)

2.                   Žudiškių ąžuolas

3.                   Stelmužės ąžuolas

4.                   Moliūnų ąžuolas

5.                   Lampėdžių liepa

6.                   Karvelių ąžuolas

7.                   Veisiejų dvaro parko uosis

8.                   Kengių liepa

9.                   Šventragių ąžuolas

10.                 Daujėnų bažnyčios liepa

11.                 Saidžių šaltinis

12.                 Lakajos akmuo

13.                 Žalsvasis šaltinis

14.                 Kiaunorių ąžuolas

15.                 Tervydžių kaimo dendrologinis rinkinys

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Share this post

Parašykite komentarą