Aptarta skubi EK pagalba stabdant nelegalią migraciją iš Baltarusijos

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė susitiko su Europos Komisijos nare atsakinga už vidaus reikalus Ylva Johansson ir aptarė situaciją bei EK pagalbą nuolat augant per Baltarusiją su režimo pagalba gabenamų nelegalių migrantų srautui į Lietuvą.

„Lukašenka naudoja migraciją kaip ginklą, kuriuo didina politinį spaudimą Europos Sąjungai, taip keršydamas už jos paramą Baltarusijos demokratinei opozicijai ir už sustiprintas Bendrijos sankcijas dėl keleivinio lėktuvo užgrobimo gegužės mėnesį. Tai yra režimo hibridinė ataka prieš visą Europos Sąjungą, todėl ir atsakas turi būti paremtas bendrais europiniais veiksmais ir mūsų solidarumu“, – pabrėžė premjerė.

Vyriausybės vadovė atkreipė dėmesį į blogėjančią situaciją, kuri verčia imtis neatidėliotinų sprendimų tiek nacionaliniu, tiek ir ES lygmeniu.

Premjerė pabrėžė, kad vien tik per paskutines dvi paras sieną kirto beveik pusė tūkstančių nelegalių migrantų.

Susitikime sutarta, kad bendros pastangos visų pirma turi būti nukreiptos į migracijos srautų mažinimą, nelegalių migrantų grąžinimą į kilmės šalis bei raginimą Irakui laikytis tarptautinių įsipareigojimų.
 
„Esame dėkingi Europos Komisijos Pirmininkei ir visai Europos Komisijai už aktyvius veiksmus ir dėmesį bei operatyvią pagalbą. Tikimės, kad Europos Komisija tęs ir konkrečiomis priemonėmis didins pagalbą Lietuvai, dorojantis su beprecedenčiu nelegalios migracijos iššūkiu“, – sakė I. Šimonytė.

Kaip pažymėjo Lietuvos premjerė, Lietuva patiria didelę finansinę naštą, tad susitikime buvo kalbama apie EK finansinės pagalbos galimybes, įskaitant techninę pagalbą įrengiant sienos stebėjimo ir kontrolės sistemas.

Pasak I. Šimonytės, Lietuva daro viską, kad neteisėti migrantai būtų operatyviai sulaikomi ir nesusidarytų naujas tranzito kelias. Priimti būtini įstatymų pakeitimai, kurie leistų vykdyti visas numatytas prieglobsčio procedūras ir jos nebūtų vilkinamos.

Susitikime pabrėžtas būtinumas užkirsti kelius žmonių kontrabandai, išardyti nelegalios migracijos vykdymo tinklus ir atgrasyti migrantus nuo mėginimų nelegaliai kirsti ES išorės sieną.

Lietuvos premjerė pabrėžė, kad Vyriausybė nemato alternatyvos fizinio barjero kūrimui. Jį Lietuva statys tam, kad būtų tinkamai saugoma Lietuvos ir ES išorinė siena.

Lietuva jau sulaikė daugiau nei 3 400 migrantų, tai 44 kartus daugiau nei 2020 metais.  Dauguma atvyko iš Irako, taip pat iš Kongo Demokratinės Respublikos, Kamerūno, Gvinėjos, Irano, Sirijos.

Mano vyriausybė

Share this post

Parašykite komentarą