K. Navickas: Svarbu imtis priemonių, kad ateityje mums nereikėtų konfiskuoti augintinių

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovu Mantu Staškevičiumi aptarė naminių gyvūnų gerovės kontrolę.

Netylant diskusijoms dėl šunų ir kitų naminių gyvūnų netinkamų laikymo sąlygų ir žiauraus elgesio su jais, ministras paprašė VMVT vadovo pateikti informaciją apie šunų daugintojų, veisyklų kontrolę, situaciją ir priemones, kurių imtasi siekiant užtikrinti gyvūnų gerovę.

„Dar pernai paaiškėjus skandalingiems faktams apie žiaurų elgesį su gyvūnais, kritines jų laikymo sąlygas, nelegalius veislynus, buvo imtasi žingsnių ir situacija atrodo pagerėjusi – tam padeda ir visuomenė, kuri neabejinga žiauriam elgesiui su gyvūnais.

Pagrindinis tikslas šiandien – imtis gyvūnų gerovės prevencijos ir užtikrinti, kad gyvūnų kankintojai neišvengtų atsakomybės, o augintiniai būtų apsaugoti. Esame informuoti, kad per pastarąjį pusmetį laimėta ne viena byla dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, o daugiau nei 100 augintinių – konfiskuoti. Dar keli procesai nebaigti, tačiau gavau patikinimą, kad tarnyba kovos iki galo. Dar svarbiau dabar imtis priemonių, kad ateityje konfiskuoti augintinių mums nereikėtų”, – sako žemės ūkio ministras.

Su VMVT vadovu M. Staškevičiumi jis aptarė, kad baudos ir atsakomybė už žiaurų elgesį su gyvūnais dar neatgraso neatsakingų gyvūnų daugintojų, maža to, jie nepraranda teisės verstis tokia pat veikla. Pats gyvūnų konfiskavimo procesas nėra aiškiai reglamentuotas,  taip pat savivaldybėse nėra pakankamai vietų priglausti iš netinkamų laikyti vietų paimtus gyvūnus, kol bus priimtas sprendimas dėl jų konfiskavimo.

K. Navickas su VMVT vadovu aptarė ir priemones, kurios leistų efektyviau identifikuoti pažeidėjus bei užkirsti kelią nelegaliai veiklai. Būtina aktyviau tikrinti veisėjus, daugiau dėmesio skirti šešėlyje veikiantiems ir nusižengti linkusiems daugintojams. Akylesnei gyvūnų gerovės prevencijai bei kontrolei reikia didesnių ir modernesnių išteklių.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Share this post

Parašykite komentarą