Ignalina laikosi žaliojo kurso

(A. Panavo nuotr.) 

Pas kaimynus:

Ignalinos rajono savivaldybės administracijos informacija

Ignalina pristatoma kaip ramybės sala, nuostabiame gamtos kampelyje įsitaisęs nedidelis jaukus miestelis, apsuptas ežerų ir pušynų. Todėl būtent Ignalinai, neturinčiai taršių gamyklų ir kitų didesnių pramoninių objektų, naudingiausia  ir prasmingiausia siekti Žaliojo miesto vardo – pirmo tokio Lietuvoje!

Ir būtent dabar, kai aktyviai svarstomos šilumos ūkio modernizavimo idėjos, kuriami saulės energetikos parkai, kai siekiama pereiti prie kuo didesnės energetinės nepriklausomybės.

Balandžio 15 dieną savivaldybės vadovai šiuos klausimus nuotoliniame susitikime aptarė su Lietuvos energetikos instituto, naujojo Išmaniosios Energetikos skaitmeninio inovacijų centro (Smart Energy Baltic DIH) atstovais, pažangiausių energijos gavybos technologijų ekspertais, mokslininkais. Buvo pristatytos energijos kaupimo, šildymo-vėsinimo, perkėlimo iš dienos į naktį, iš vasaros į žiemą technologijos, žaliojo vandenilio panaudojimo galimybės, rodyti įdiegtų sistemų pavyzdžiai. Kalbėta ir apie renovuotų pastatų pritaikymą energijai gaminti.

Specialistai akcentavo, kad netapęs išmaniuoju ir nepasinaudojęs naujausiais mokslo laimėjimais, miestas niekada nebus žalias. Ignalinai siūlyta padėti rengti situacijos vertinimą ir galimybių studiją, kad būtų galima pasinaudoti Europos Sąjungos parama. Tvariau vystyti miestus skatina naujoji Europos Sąjungos politika. Kaip svarbiausias prioritetas yra suformuotas Žaliojo kurso veiksmų planas.

Tai buvo įvadinis susitikimas. Numatytas kitas žingsnis – bendros darbo grupės kūrimas. Savivaldybės meras Justas Rasikas dėkojo už pristatymą ir išreiškė norą toliau bendradarbiauti, nes Ignalinos ateitis – žaliasis kursas ir jis bus vykdomas. Meras sakė, kad šiuo metu viena Europos kompanija  rengia didžiausios Baltijos šalyse saulės jėgainės projektą ir yra keletas mažesnių šios srities projektų. „Būtų šaunu Ignalinoje visiškai atsisakyti biokuro, nes pastaruoju metu susiduriame su pirkimo ir kuro saugojimo problemomis, nerimą kelia rinkos šuoliai. Esame atviri visiems pasiūlymams ir pasirengę bendradarbiauti.“,– sakė meras ir kvietė susitikimo dalyvius, kai tik bus galimybė, atvažiuoti į Ignaliną ir vietoje aptarti ateities perspektyvas, apžiūrėti patį miestelį ir šilumos ūkį.

Parengė Lina Kovalevskienė

Share this post

Parašykite komentarą