Daugiabučių namų butų savininkams – galimybė balsuoti nuotoliniu būdu

Aplinkos ministerija kviečia visuomenę susipažinti su siūlomais teisės aktų pakeitimais, skirtais sudaryti galimybę daugiabučių namųbutų ir kitų patalpų savininkams, taip pat daugiabučių namų ar kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų nariams balsuoti nuotoliniu būdu priimant sprendimus.

„Gyvenimas šiais metais persikėlė į internetą. Paradoksalu, tačiau ir kaimynų bendravimą, ir apsisprendimą turime perkelti į elektroninę erdvę. Pandemija trunka jau beveik metus. Tad turime priprasti prie naujos realybės ir sprendimus dėl renovacijos, bendrųjų ūkinių reikalų daugiabučiuose namuose nuo šiol priimsime elektroniniu būdu“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Viešai svarstyti yra pateikti dviejų patikslintų tvarkų – Butų ir kitų patalpų savininkų balsavimo raštu, priimant sprendimus, tvarkos ir Daugiabučių gyvenamųjų namų ar kitos paskirties pastatų savininkų bendrijos narių balsavimo raštu dėl priimamų sprendimų tvarkos – aprašų projektai Pastabas ir pasiūlymus galima teikti iki kovo 3 d.

Poreikis balsuoti nuotoliniu būdu kilo dėl karantino režimo apribojimų. Įsigaliojus pasiūlytiems pakeitimams, daugiabučių namųbutų ir kitų patalpų savininkai, taip pat pagal Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymą veikiančių bendrijų nariai, priimdami sprendimus dėl bendrojo naudojimo objektų valdymo ir naudojimo, galės balsuoti elektroninėmis priemonėmis. Pavyzdžiui, naudodamiesi mobiliąja programėle, jeigu balsavimo organizatorius sudarys tokią galimybę.

Pažymėtina, kad įsigaliojus minėtiems pakeitimams nepanaikinama galimybė balsuojantiesiems išreikšti savo valią balsavimo biuletenį įmetant į tam tikslui įrengtą balsadėžę arba išsiunčiant skenuotą ar nufotografuotą balsavimo organizatoriaus nurodytu elektroninio pašto adresu. Todėl balsavimo organizatorius, nesvarbu, kokį biuletenio grąžinimo būdą ar balsavimą elektroninio ryšio priemonėmis pasirinks balsuojantysis, privalės užtikrinti, kad visiems balsuojantiesiems būtų įteiktas balsavimo biuletenis.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Share this post

Parašykite komentarą