Akcija „Lydeka 2021“ Utenoje: aplinkosaugininkai patikrino 122 žvejus ir nustatė 20 pažeidimų

Aplinkos apsaugos departamento inspektoriai intensyviai vykdo reidus ir per karantiną. Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai per akciją „Lydeka 2021“, prasidėjusią vasario 1 d., jau patikrino 59 vandens telkinius ir nustatė 20 nešiurkščių pažeidimų.

Aplinkosaugininkai suorganizavo 10 reidų ir patikrino 59 vandens telkinius. Iš 122 patikrintų žvejų 20 pažeidė mėgėjų žvejybos taisykles – žvejojo be mėgėjų žvejybos leidimų ar neturėdami smaigų.

Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Almantas Vaičiūnas sako, kad reidai vyksta beveik kiekvieną dieną ir inspektoriai pastebi, kad žvejai darosi sąmoningesni.

„Į gera keičiasi ir žvejojimo kultūra – kol kas neaptiktas nė vienas neteisėtai su gyva žuvele lydekas žvejojęs asmuo. Įstatymas, įpareigojantis žvejus mėgėjus susirinkti šiukšles 5 metrų atstumu, tikrai pasiteisino – žvejai ant ledo nepalieka šiukšlių.

Būta ir tokių atvejų, kai žvejys, norėdamas išsitraukti ir parodyti aplinkosaugininkams smaigus, vejasi tolyn skriejančius iš kišenės iškritusius kelis popierėlius. Toks požiūris tikrai džiugina“, – teigia A. Vaičiūnas.

Aplinkosaugininkai primena, kad nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d. draudžiama žvejoti masalui naudojant žuvelę, o nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. galioja draudimas gaudyti lydekas.

Už neteisėtą lydekų žvejybą asmenims gresia baudos nuo 120 eurų iki 300 eurų su nusižengimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu, taip pat tektų atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą – 240 eurus už kiekvieną draudžiamu metu sužvejotą lydeką.

Urtė Šimonytė

Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos

Photo by Krzysztof Niewolny on Unsplash

Share this post

Parašykite komentarą