Savivaldybėms – maksimali pagalba Miesto nuotekų valymo direktyvos pažeidimui įveikti

Kaip įveikti vėlavimą įgyvendinant visus Miesto nuotekų valymo direktyvos reikalavimus ir iki 2023 m. ištaisyti šį pažeidimą, aplinkos viceministras Darius Kvedaravičius ketvirtadienį aptarė su savivaldybių ir jų kontroliuojamų įmonių, teikiančių nuotekų tvarkymo paslaugas, atstovais.

Direktyvos iškeltas uždavinyskad aglomeracijose su daugiau kaip 2 tūkst. gyventojų ne mažiau kaip 98 proc. nuotekų būtų surenkama centralizuotai, dar nėra įgyvendintas,Aplinkos apsaugos agentūros 2020 m. liepos mėn. duomenimis,27 aglomeracijose. Tad vis dar apie 38,5 tūkst. gyventojų nėra prisijungę prie centralizuotų nuotekų surinkimo sistemų.

Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymas įpareigojo savivaldybes iki 2021 m. kovo 1 d. pakeisti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros planus ir juose nustatyti aglomeracijų ribas, geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros kryptis, įgyvendinimo etapus ir finansavimą. Susitikimo dalyviai pasidalijo informacija, kaip sekasi rengti šiuos planus.

Daugiausia rūpesčių, kad laiku gali būti neįveiktas vėlavimas įgyvendinant direktyvą, turi Vilniaus rajono savivaldybė (Skaidiškių, Nemenčinės, Pabradės, Švenčionėlių, Švenčionių aglomeracijos), taip pat Biržų, Kupiškio, Raseinių, Kelmės rajonų savivaldybės. Jų atstovai išsakė savo problemas.

Viena iš svarbesnių problemų – tai, kad daugelis gyventojų neturi reikiamų lėšų savo būstui prijungti prie jau nutiestų centralizuotų nuotekų surinkimo tinklų. Aplinkos ministerija šiam tikslui savivaldybėms nuo 2017 m. skiria dotacijas iš Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo (LAAIF) programos. Artimiausiu metu planuojama skelbti naują kvietimą teikti paraiškas šiai LAAIF paramai. Dabar yra keičiamas finansavimo tvarkos aprašas, kad paraiškas galėtų teikti ir patys gyventojai.

Kita galimybė savivaldybėms gauti finansinę pagalbą – Vandentvarkos fondo parama. 2021 m. sausio 1 d. buvo paskelbtas trečiasis kvietimas teikti paraiškas šiai paramai palankesnėmis savivaldybėms finansavimo sąlygomis.

Per susitikimą buvo aptartas dar vienas direktyvos pažeidimo aspektas – tinkamas individualių nuotekų tvarkymas. Šiam klausimui aptarti Aplinkos ministerija artimiausiu metu kvies dar vieną susitikimą su savivaldybių atstovais ir pristatys planuojamus teisės aktų pakeitimus bei kuriamą Individualių nuotekų tvarkymo sistemą, kuri padės veiksmingiau nuotoliniu būdu kontroliuoti, kaip šios nuotekos tvarkomos.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Share this post

Parašykite komentarą