Šiandien prasideda žiemos priėmimas į šalies profesines mokyklas

Nuo šiandien, vasario 3-osios, norintieji įgyti profesiją gali teikti prašymus dalyvauti žiemos priėmime į profesinio mokymo įstaigas.

Iki vasario 15 d. vyksiančiame priėmimo į profesines mokyklas žiemos etape gali dalyvauti visi baigusieji pagrindinio ar vidurinio ugdymo programą. Kvietimai mokytis bus skelbiami vasario 18 d., mokymo sutartys bus pasirašomos vasario 18–19 d.  

„Žiemos priėmimas į profesines mokyklas leidžia neprarasti laiko tiems jaunuoliams, kurie rudenį įstojo į studijas aukštojoje mokykloje, bet suprato, jog pasirinkta kryptis jiems netinka ar verta rinktis praktiškesnius mokslus“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Agnė Kudarauskienė.

Pagrindiniame priėmimo žiemos etape šiemet dalyvauja 29 profesinio mokymo įstaigos, kurios siūlo 99 profesinio mokymo programas. Norintieji mokytis prašyme gali pateikti iki 3 pageidaujamų mokymosi programų, kurias turi išvardyti prioriteto tvarka. Bendrasis priėmimas į profesinio mokymo įstaigas vykdomas centralizuotai internetu – per LAMA BPO priėmimo sistemą: https://bit.ly/3rk1Eh9

Antrus metus iš eilės priėmimas į profesinio mokymo įstaigas vyksta du kartus: žiemą ir vasarą. O likus laisvų vietų, į jas bus galima stoti ir prasidėjus mokslo metams.

Išplėtus priėmimo į profesines mokyklas laiką, pradėti mokytis jose galima beveik visus metus.

Pagrindinio priėmimo į profesines mokyklas vasaros etapas vyks birželio 1 d. – rugpjūčio 6 d., mokymosi sutartys bus sudaromos rugpjūčio 11–16 d.

Papildomas priėmimas bus organizuojamas rugpjūčio 18–25 d., o mokymosi sutartys pasirašomos rugpjūčio 30–31 d.

Likus laisvų vietų, priėmimas į profesinio mokymo įstaigas vyks ir jau prasidėjus mokymo procesui – rugsėjo 6 d. – lapkričio 30 d.

Praėjusią savaitė Vyriausybė patvirtino preliminarų 2021 m. į profesinio mokymo įstaigas priimamų mokinių skaičių. Šiemetinis planas – 20,6 tūkst. vietų.

Bendras skaičius išlieka toks pats kaip ir 2020-aisias, kai priėmimas į profesinio mokymo įstaigas susilaukė rekordinio stojančiųjų skaičiaus – iš viso įgyti rinkoje paklausaus amato panoro 20,6 tūkst. asmenų.

Preliminarus priėmimo į profesinio mokymo įstaigas skaičius nustatomas atsižvelgiant į valstybės ir savivaldybių ūkinės ir socialinės plėtros poreikius, įvertinus nacionalinės žmogiškųjų išteklių stebėsenos informaciją, regionų plėtros tarybų siūlymus ir valstybės finansines galimybes.

Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Komunikacijos skyrius

El. paštas info@smm.lt

Share this post

Parašykite komentarą