A. Armonaitė: siekiant padėti verslui, į šalies ekonomiką bus įliejama daugiau kaip pusė milijardo eurų

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad kitą savaitę galėtų prasidėti verslo, nukentėjusio nuo COVID-19 pandemijos, paraiškų teikimas administruojančioms institucijoms paramai gauti.

„Praėjusią savaitę kreipiausi į Ekonomikos ministerijai pavaldžias Lietuvos verslo paramos agentūrą (LVPA) ir „Invega“, administruojančias paramą verslui, prašydama spartinti pasirengimą priimti verslo paraiškas, kad jau kitą savaitę šis procesas galėtų prasidėti“, – spaudos konferencijoje po susitikimo su prezidentu teigė ministrė.

A. Armonaitė pažymėjo, kad, ministerijos skaičiavimais, 94 tūkst. Lietuvos verslų apyvarta smuko bent 30 proc.

„Mūsų skaičiavimais, bent 30 proc. apyvartos kritimą patiria apie 94 tūkst. Lietuvos verslų. (…)  Mūsų tikslas yra išsaugoti jų gyvybingumą, kad pasibaigus karantinui turėtume konkurenciją, verslų įvairovę ir, žinoma, dirbančius žmones“, – tikino ji.

Ministrė pabrėžė, kad iš viso į šalies ekonomiką, siekiant padėti verslui, bus įliejama daugiau kaip pusė milijardo eurų.

„Pirmasis pagalbos verslui paketas, kurį ruošiamės paleisti kitą savaitę, sudarys 150 mln. eurų paskoloms bei 30 mln. eurų subsidijoms. (…) Ministerijos vidiniuose resursuose radome papildomai dar 150 mln. eurų ir rengiame antrąjį pagalbos verslui paketą. Vertiname galimybes, kaip padėti savarankiškai dirbantiems, kaip padėti tiems, kurie ypatingai nukentėjo nuo karantino. Taip pat, kaip akseleruoti naujas galimybes, investuoti į naujų darbo vietų kūrimą“, – tikino ji.

„Bendrai galima pasakyti, kad tiek su pirmu, tiek su antru pagalbos verslui paketu, tiek su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos administruojamomis prastovomis mes į ekonomiką verslui įliejame per 500 mln. eurų“, – pridūrė A. Armonaitė.

Kalbėdama apie antrąjį paramos paketą, kurio reikšminga dalis bus skiriama savarankiškai dirbantiems asmenims, A. Armonaitė teigė, kad ši pagalbos priemonė bus panaši į subsidiją, tačiau dėl galutinės paketo koncepcijos dar neapsispręsta.

„Pati priemonė bus vėlgi panaši į subsidiją ir bus susieta su sumokėtais mokesčiais. Tačiau galutinę antrojo paketo koncepciją derinsime su socialiniais partneriais, taip pat su premjere, jos komanda ir paskelbsime viešai netrukus“, – tikino ji.

A. Armonaitė, paklausta apie galimą verslo veiklos atlaisvinimą pastarąją savaitę stebint kiek sumažėjusius užsikrėtimų COVID-19 skaičius, teigė, kad bus „pirma, kuri iškels laisvėjimo vėliavą, kai tik duomenys mums leis pasidaryti ilgalaikes išvadas.“

„Ką mes girdime, tai, jog mums reikia savaitės ar dviejų, kad pamatytume ir įsitikintume, kad tikrai jau pandemijos piką buvome pasiekę ir galime prognozuoti ateities scenarijus, kaip viruso skaičiai mažės bei kaip mes galėsime susigrąžinti užsikrėtimų bei kontaktų atsekimo kontrolę. Palankiai vertinu perspektyvas, kad reikia laisvinti ribojimus ne tik smulkiesiems, bet ir kitiems verslams, tačiau vis dėlto tai turi būti susiję su jau aiškia tendencija, kad virusas traukiasi, kreivė plokštėja“, – sakė ji.

ELTA (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą