Kalėdos bus baltos ir snieguotos, prognozuoja sinoptikai

Kalėdos šiemet žada būti baltos, su gausiai per Kūčias ir pirmąją Kalėdų dieną iškrisiančiu šlapiu sniegu.

Ketvirtadienio rytą pietvakarinį šalies pakraštį jau pasieks kritulių juosta su šlapdriba ir lietumi ir ji keliaus per mūsų šalį kartu su ciklonu, nešdama įvairius kritulius į visą Lietuvą. Krituliai bus nevienodi ir nevienodai pasiskirstys: šiaurinėje šalies pusėje vyraus daugiau šlapdriba ir sniegas, o Klaipėdos, Telšių, Šiaulių apskrityse bei Pasvalio ir Biržų rajonuose daug kur snigs netgi smarkiai, LRT radijui sakė sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė. Pasak jos, vietomis tikėtina ir šlapio sniego apdraba – vaizdas šiauriniuose rajonuose turėtų būti vakaro valandomis pasakiškas. Aišku, dėl kritulių bus slidu, tad reikėtų ir pasisaugoti, perspėjo sinoptikė. Pietų Lietuvoje šlapdriba kaitaliosis su lietumi. Praslinkus intensyvesniems krituliams, dulksnos, kai kur formuosis rūkas, tad orai bus ne itin malonūs. Kontrastinga bus ir temperatūra: šiauriniuose rajonuose ji svyruos tarp 0-2 laipsnių šilumos, o šalies pietuose oras šils iki 3-5, pačiame pakraštyje – netgi iki 6-7 laipsnių šilumos. Vėjas bus nestiprus ir žvarbumo pojūčio nesukels.

Pirmoji Kalėdų naktis bus dar su krituliais, sakė sinoptikė. Stori frontiniai debesys neš į mūsų šalį jau daugiausia sniego ir šlapdribos pavidalo kritulius. Vėjas atsisuks iš šiaurės vakarų, šiaurės ir vis labiau stiprės. Pajūryje vėjo gūsiai gali siekti netgi iki 15-16 m/s. Šis stiprėjantis vėjas ir sniegas kai kur gali sukelti ir trumpalaikes pūgas, kurios mažins matomumą. Šiaurės vakarų vėjas į mūsų šalį atplukdys ir šaltesnio oro masę, tad ryto valandomis temperatūra daug kur nukris iki 0-2 laipsnių šalčio, o tai sudarys palankias sąlygas formuotis plikledžiui, tik prie jūros išsilaikys silpnai teigiama temperatūra. Pirmoji Kalėdų diena bus jau su pragiedruliais, protarpiais nesmarkiai pasnyguriuos, diena bus malonesnė, link vakaro ir vėjas pradės rimti. Jis pūs vis dar iš šiaurės vakarų, vakarų ir tai suteiks šiokį tokį žvarbumo pojūtį. Temperatūra dienos metu pasiskirstys nuo 0 iki 2-3 laipsnių šilumos.

Antroji Kalėdų diena bus dar gražesnė, šviesesnė, ramesnė. Trumpai snigs tik vietomis ir tikrai labai negausiai, daug kur kelius ir šaligatvius slidins plikledis. Temperatūra labiau primins žiemą. Naktį ji pažemės iki 1-6 laipsnių šalčio, o dieną svyruos apie nulį.

Valentina Gudienė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą