Humaniškumas reikalingas, bet tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje

Kaip skelbia Utenos AVPK, šeštadienį, gruodžio 19 d. 13:30 duomenimis per pirmąją parą Utenos kontrolės postuose neįleistų į ne savo gyvenamosios vietos savivaldybės miestus transporto priemonių skaičius Utenoje – 51. Tarp tų 51 tikriausiai buvo ir tokių, kurie deklaravę gyvenamą vietą kaimyniniuose rajonuose, Anykščiuose, Zarasuose, Molėtuose. Problema žmonėms iškilo, bet ką padarysi, tokia nustatyta tvarka ir jos privalome laikytis. Norime, visi, būti sveiki.

Šeštadienio popietę sugrįžtant iš kaimo sodybos teko ir man kontrolės patikrą praeiti prie „Abromika“ degalinės. Bendravimas su policijos pareigūnu paliko gerą įspūdį. Konkretūs klausimai, konkretus kompetentingas atsakymas į mano užduotą klausimą, malonus bendravimo stilius ir palinkėjimas „Gero kelio“. Malonu tokį pareigūną susitikti.

Sekmadienio popietę nusprendžiau atvažiuoti į plovyklą prie „Norfa“ parduotuvės. Ir čia esanti situacija sukėlė man tam tikrų minčių. Basanavičiaus gatvėje esančio prekybos centro aikštelėje keturios „fūros’ viduryje išsirikiavę. Viena lietuviškais numeriais, viena lenkiškais ir dvi rumuniškais. Lietuviška registracija vilkiko vairuotojas atsinešė krepšius iš parduotuvės, susikrovė ir išvažiavo. Rumunai iš Norfos į Maximą ir atgal neskubėdami. Poilsis. Ir bežiūrint į juos kilo klausimas. Kodėl jie čia, jeigu Utenos AVPK viršininkas konkrečiai pareiškė: „Svetimšaliai“ be teisinio pagrindimo į miestą nebus įleidžiami.“

Tad kokiu teisiniu pagrindu jie randasi čia, Utenoje? Apie tai ir norėjau sužinoti paskambinęs pagalbos telefonu 112. Operatorė išklausė mane ir pranešė, kad informuos Utenos AVPK budintį. Po keletos minučių suskambo mano telefonas. Skambino Utenos AVPK budintis.

Išsakiau jam savo nuomonę dėl svetimšalių teisėtumo būti čia ir tai ką išgirdau iš budinčio, tai mane labai „sužavėjo“. O atsakymas buvo klausiamoje formoje: „O kur jiems, vargšams, vairuotojams valgyti nusipirkti?“

Taip, sveikintinas humaniškumas pareigūno, bet tik ne šiuo atveju, manau. Žinau, kad daugelis su manim nesutiks, bet nereikia iš pravažiuojančio vairuotojo „vargšą’ kurti. Anksčiau ir aš nepastebėdavau tų vilkikų sustatytų prie Norfos, jie man nemaišė.

Kai prasidėjo ši nelemta pandemija aš tiesiog nustojau pirkti prekes šioje Norfoje. Nejaučiu jokio noro dėtis į pirkinių krepšelį prekės kurią prieš mane rankose laikė, apžiūrinėjo atvykėlis iš kito „svieto“ krašto. Tiesiog aplenkiu šią parduotuvę. Gal ir juokinga atrodo, bet yra sakoma: pats saugokis ir Dievulis tave saugos.

Noriu atsakyti pareigūnui, man skambinusiam. Pareigūne, kam Jūsų kolegos šąla postuose ribodami judėjimą, kam Valstybės mastu ribojamas judėjimas, bendravimas? Gal, kad suvaldyti užkrato plitimą? Gailestingumas geras bruožas, bet ar Jūs girdėjote savo tiesioginio viršininko pareiškimą, jei ne, tai nuoroda čia: https://www.utena.lt/index.php/lt/1805-pasivazinejimai-neatsakingiesiems-gali-baigtis-ir-antrankiu-uzdejimu

Ir joks jis ne vargšas tas Rumunijos ar kitos šalies pilietis pravažiuojantis pro Uteną tranzitu. Utena jo kelyje tik vienas iš daugelio miestelių jo maršrute. Apie kurią jis ir neprisimins, o „dovanėlę“ gali palikti miestiečiams ir pats to nežinodamas. O apsipirkti jo laukia specialiai tolimųjų reisų vairuotojams esančios parduotuvės Lietuvos – Lenkijos pasienyje arba Latvijos – Rusijos, beje dirbančios ištisą parą.

Jeigu Jūs pareigūne dirbtumėte ne policijoje, o tarkime, transporto įmonėje vadybininku tai vairuotojai Jus ant rankų nešiotų už tokį gerumą. Bet Jūs policininkas. O tai reiškia, kad privalėjote reaguoti į mano skambutį ir atsiųsti savo kolegas, kad išsiaiškinti šių svetimšalių teisėtas ar ne buvimas šioje vietoje. Gaila, bet Jūsų „gailestingumas“ galėjo tapti kito nelaime. Tikėkimės, kad taip neįvyko.

Sigitas Vaičiukėnas

Share this post

Parašykite komentarą