NVSPL planuoja greitai ir skaidriai įsigyti reikiamų priemonių koronaviruso tyrimams

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) informuoja, kad siekdama užtikrinti tyrimų tęstinumą ir nenutrūkstamą šalies laboratorijų darbą, kurios atlieka koronaviruso (COVID-19) tyrimus, priėmė sprendimą taikyti patobulintas ir pažangias viešųjų pirkimų procedūras. Reikiamos priemonės šiems tyrimams atlikti bus įsigyjamos neskelbiamų viešųjų pirkimų būdu, taikant maksimaliai atviras ir viešas procedūras, o pasiūlymus teikti galės visi galintys pasiūlyti reikiamas priemones. 

Tai leis užtikrinti greitesnį priemonių įsigijimą koronaviruso testams atlikti ir greičiau jas pristatyti pagrindinėms gydymo įstaigoms, laboratorijoms ir mobiliesiems punktams.

Toks sprendimas priimtas įvertinus tai, kad šiuo metu daugumos turimų priemonių atsargų koronaviruso testams atlikti nepakaks iki Šv. Kalėdų, o taikant įprastas, laikui imlias viešųjų pirkimų procedūras jos medikus pasiektų tik kitų metų pradžioje.

Pasak naujojo, nuo spalio pradžios pareigas einančio NVSPL vadovo Dano Bakšos, būtent todėl šalia vykstančių įprastų viešųjų pirkimų procedūrų, nuspręsta taikyti patobulintas neskelbiamų derybų viešojo pirkimo procedūros, kurios bus maksimaliai atviros ir viešos.

„Esu pasiryžęs neskelbiamų derybų būdą, kuris vienintelis leidžia spėti priemones įsigyti laiku, papildyti maksimaliu skaidrumu ir atvirumu. Tad organizuodami neskelbiamas derybas koronaviruso testavimo priemonėms įsigyti ir papildyti trūkstamas atsargas, apsisprendėme pakviesti visus norinčius dalyvauti pirkime tiekėjus“, – sako NVSPL vadovas D. Bakša.

Taip, anot jo, trūkstamas priemones galėsime įsigyti laiku, skaidriai ir didžiausios konkurencijos sąlygomis. Pasak jo, šį būdą galima pavadinti atviru pirkimu pagal neskelbiamų derybų modelį ir tempą. Be to, šis sprendimas leis netaikyti pandemijos metu bereikalingų, laiką užimančių procedūrų, tokių kaip sutarties pasirašymo 10-ies dienų atidėjimo terminas.

Artimiausiu metu bus išsiųsti kvietimai visiems žinomiems tiekėjams per Centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą (CVP IS). Taip pat NVSPL visų norinčių dalyvauti viešajame pirkime prašo informuoti apie savo ketinimus el. paštu nvspl@nvspl.lt iki š. m. lapkričio  27 d. 12 val. Detalesnė informacija netrukus bus pateikta www.nvspl.lt ir CVP IS.

Dabartinis viešųjų pirkimų įstatymas numato galimybę atlikti ir itin greitą pirkimo procedūrą – neskelbiamas derybas. Jomis pagal įstatymo raidę naudotis galima, kai tokio pirkimo neįmanoma atlikti atviro, riboto konkurso ar skelbiamų derybų būdais šiame įstatyme nustatytais terminais.

Be to, NVSPL su gautais pasiūlymais ir pirkimo procesu supažindins visas suinteresuotas valstybės institucijas ir visuomenę ir žiniasklaidą interneto svetainėje ir viešame konkurso rezultatų pristatyme.

PAPILDOMA informacija

Lentelė: 2020 m. lapkričio 25 d. NVSPL turimos priemonės ir jų atsargos, reikalingos koronaviruso testams, ir planuojami įsigyti kiekiai pagal atviras ir viešas neskelbiamų derybų procedūras.

Šaltinis: Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija 

Diagrama: Lietuvoje atliktų koronaviruso testų skaičius per 9 mėnesius (kovo – lapkričio mėn.) 

Šaltinis: Sveikatos apsaugos ministerija 

Koronavirusui (COVID-19) nustatyti reikalingos tyrimo priemonės

Pirmosios trys priemonės reikalingos mobiliuosiuose ir kituose tyrimų punktuose, kur imami ėminiai, o reagentai naudojami laboratorijose. Svarbu žinoti, kad vieno žmogaus ištyrimui įprastai reikalingi abu minėti reagentai –  pirma reikia išskirti naujojo koronaviruso RNR, tuomet nustatyti, ar ėminyje yra šio RNR, tam, kad būtų galima įvertinti, ar žmogaus viršutiniuose kvėpavimo takuose yra koronavirusas.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos informacija

Share this post

Parašykite komentarą