S. Skvernelis apie padėtį po rinkimų: valdantieji meluoja, suskaldė Seimo mažumą, užkirto kelią išsirinkti opozicijos lyderį  

Vilnius, lapkričio 18 d. (ELTA).

Laikinasis Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis neslepia apmaudo dėl valdančiųjų darbo skirstantis pirmuosius postus Seime. Pasak jo, dešiniųjų partijų sudaryta koalicija ne tik melavo ir žemino „valstiečius“, bet ir manipuliuodama socialdemokratais bei „darbiečiais“, suskaldė opoziciją, taip galbūt užkertant kelią išsirinkti opozicijos lyderį. Laikinai premjero pareigas einantis S. Skvernelis tiktina, kad tai precedento neturintis atvejis, į kurį, jo įsitikinimu, pro pirštus žiūri ir žiniasklaida. Todėl, tikina Vyriausybės vadovas, jei opozicijos niekam nebereikia, lieka leisti dešiniesiems laisvai važinėti buldozeriu.

„Tenka tik apgailestauti, kad pareikštos deklaracijos apie naują politinę kultūrą pasibaigė labai greitai. Nepraėjus nė savaitei laiko mes jau matome realų vaizdą. Gaila, kad naujieji valdantieji Seime užsiėmė tokiu pigiu kerštavimu. Ne tik kerštavimu, bet ir bandymu pažeminti didžiausią opozicinę frakciją ir jos atstovus. Tenka tik apgailestauti, kad per nepilną savaitę mūsų frakcijai ir pameluota, ir pasityčiota iš jos“, – spaudos konferencijoje žurnalistams sakė laikinai pareigas einantis premjeras.

„Mes turime pirmą kartą istorijoje atvejį, kada didžiausiai opozicinei frakcijai nėra niekur atstovaujama“, – akcentavo jis.

Dešinieji suskaldė Seimo mažumą: opozicijos lyderio gali nebūti  

Pasak S. Skvernelio, valdantieji tiesiog meluoja, kad „valstiečiai“ turi realią galimybę būti atstovaujami Seimo valdyboje, nes, esą, pakanka išsirinkti opozicijos lyderį.

„Tai yra intrigavimas ir melavimas, puikiai žinant, kad Valstiečių ir žaliųjų frakcija neturi tiek Seimo narių, kad galėtų turėti opozicijos lyderį“, – teigė laikinai pareigas einantis premjeras.

Pasak jo, apskritai sunku tikėtis, kad „valstiečiams“ pavyks įgyti šią pareigybę, nes, tęsė S. Skvernelis, dešiniesiems puikiai sekasi manipuliuoti trimis opozicinėmis partijomis. Ypač, akcentavo premjeras, socialdemokratais ir „darbiečiais“.

„Žinant jų įdirbį… Tikrai gerą užkulisinį įdirbį su kitomis dviem opozicinėmis frakcijomis, kurios jau ir deklaruoja, kad nemato prasmės (bent jau viena iš jų) turėti rašytinį susitarimą dėl opozicijos lyderio… Tai, panašu, kad artimiausiu metu opozicijos lyderio nebus. Mes nebūsime niekur atstovaujami“, – teigė S. Skvernelis.

Netrukdysime valdančiajai daugumai važiuoti buldozeriu

Apskritai S. Skvernelis leido suprasti, kad jaučiasi ne tik valdančiųjų žeminamas, tačiau ir pamirštas žiniasklaidos. Pasak jo, jei formuojant Seimo vadovybę „valstiečiai“ 2016 m. būtų pasielgę panašiai, viešoji erdvėje skambėtų vaizdingomis antraštėmis. Kadangi taip nėra, įsitikinęs S. Skvernelis, buvusiai valdžiai teks tiesiog susitaikyti ir netrukdyti konservatorių dominuojamai daugumai sprendimus priimti „buldozeriniu“ būdu.

„Jūs įsivaizduokite, kad mes 2016 metais būtume taip elgęsi, kad didžiausia opozicinė frakcija – Tėvynės sąjunga – nebūtų turėjusi nei (Seimo pirmininko – ELTA) pavaduotojo, nei Etikos komisijos primininko, Liberalų sąjūdis nebūtų turėjęs antikorupcijos pirmininko… Kas tuomet būtų daręsi? Kokios būtų jūsų antraštės ir jūsų pasipiktinimas. O dabar yra tylu ir ramu, visiems yra labai gerai. O jei gerai visiems, mes tiesiog susitaikome su tuo, kad būsime nereikalingi kaip opozicija ir netrukdysime valdančiajai daugumai buldozeriu važiuoti“, – apgailestaudamas apibendrino S. Skvernelis.

ELTA primena, kad antradienį Seimas nepritarė „valstiečių“ į parlamento vicepirmininkes siūlytos A. Norkienės kandidatūrai. Iš karto po balsavimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad naujos kandidatūros į Seimo vicepirmininkus „valstiečiai“ nesiūlys. Tačiau, kaip jis teigė žurnalistams antradienį Seime, LVŽS po pokalbio su Seimo pirmininke, nusprendė siūlyti naują kandidatą į Seimo vicepirmininkus – parlamentarą Joną Jarutį. Tačiau Viktorija Čmilytė-Nielsen jo neteikė. Į vicepirmininkus pasiūlytas ir išrinktas socialdemokratų atstovas Julius Sabatauskas. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen dar prieš balsavimą buvo išreiškusi abejones dėl „valstiečių“ į Seimo vicepirmininkes siūlomos A. Norkienės kandidatūros.

Benas Brunalas (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą