Aptartos vaiko teisių apsaugos aktualijos

Pas kaimynus:

Ignalinos rajono savivaldybės administracijos informacija

Lapkričio 18 dieną nuotoliniu būdu bendrauta su Utenos apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovais. Susitikime dalyvavo savivaldybės meras Justas Rasikas, mero pavaduotojas Juozas Rokas, Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Gražina Mackonienė, tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Nijolė Šiaudinienė, Socialinės paramos ir kaimo reikalų skyriaus vedėjo pavaduotoja Irena Matešienė.

Utenos apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Irena  Gaigalienė apžvelgė vaiko teisių apsaugos sistemos  pokyčių  įgyvendinimą, skyriaus patarėjas Vidas Kreivėnas pristatė  situaciją Ignalinos rajone, vykdomas veiklas. Nuo metų pradžios gauti 168 pranešimai apie vaiko teisių pažeidimus. Jie  susiję su 308 vaikais ir dažniausia priežastis – alkoholio vartojimas, smurtas, vaikų nepriežiūra. 12-kai  vaikų skirta laikinoji priežiūra socialines paslaugas teikiančioje įstaigoje, 17-kai nustatytas apsaugos poreikis, 5-iems vaikams skirta laikinoji priežiūra pas fizinį asmenį. „Mes ir šiuo sudėtingu laikotarpiu dirbame pilna apimtimi, laikydamiesi apsaugos reikalavimų vykstame į šeimas, dirba ir mobili komanda“,– sakė vedėja.

Pasitarime kalbėta apie šio laiko iššūkius,  šeimų lankymo ypatumus, globos skatinimą, rūpestį dėl vaikų ir ypač jaunimo užimtumo. Pažymėta, kad rajone geri pokyčiai labai pastebimi, pasidžiaugta Krizių centro veikla ir jo darbuotojų atsidavimu, tačiau minėta, jog nedaugėja globėjų. Aptartas bendruomeninių globos namų steigimo klausimas. Šį projektą įgyvendinant tikrai ne viskas priklauso nuo savivaldybės, atsiranda trukdžių, dėl kurių procesas užtrunka.

Meras Justas Rasikas patikino, kad savivaldybė galėtų finansiškai prisidėti prie išmokos globėjams, jeigu tai paskatintų žmonių norą imtis globoti vaiką, nors ne visada pinigai yra svarbiausia šioje situacijoje. Meras informavo, kad Ignalinoje planuojama atidaryti jaunimo centrą. Irena Gaigalienė ypač sveikino šią iniciatyvą, nes jos nuomone, ypač paaugliams ir vyresniems, jei jie nešoka, nedainuoja ir aktyviai nesportuoja,  labai trūksta veiklos ir vietos, kur jie galėtų susiburti.

Susitikimas baigtas optimistine mintimi apie tai, kad Ignalinos negalima vadinti senstančiu kraštu, priešingai – reikia nešti žinią apie jaunoms šeimoms patrauklią ir patogią bei saugią gyventi vietovę.

Informaciją parengė Lina Kovalevskienė

Share this post

Parašykite komentarą