Lenkijos prezidentas A. Duda pradėjo vizitą Lietuvoje

Vilnius, lapkričio 17 d. (ELTA).

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda antradienį pradėjo savo darbo vizitą Lietuvoje. Jį priėmė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Kaip skelbė anksčiau Lietuvos Prezidentūra, abiejų šalių prezidentai aptars dvišalį bendradarbiavimą kovojant su pandemija, vakcinos įsigijimą, regiono saugumo ir gynybos klausimus, strateginių energetikos ir transporto projektų įgyvendinimą, transatlantinius santykius, situaciją ES Rytų kaimynystės valstybėse.

Vizito metu taip pat ketinama įsteigti Lietuvos ir Lenkijos Prezidentų Tarybą.

Abiejų šalių vadovai susitinka ne tik Europoje siaučiant COVID-19 virusui, tačiau ir Varšuvai susilaukiant nemažai kritikos dėl esamos padėties žmogaus teisių srityje. Ypač sugriežtinus įstatymus dėl abortų draudimo. Lenkija taip pat susilaukia ES kritikos dėl teisės viršenybės nesilaikymo. Varšuva šią kritiką atmeta ir pirmadienį kartu su Vengrija blokavo 2021–2027 m. ES biudžeto planą. Abi šalys nesutinka su siūlymu įvesti naują mechanizmą, kuriuo lėšų skyrimas būtų susietas su pagrindinių demokratijos principų ir žmogaus teisių laikymusi ES valstybėse.

Trečiadienį A. Duda ketina susitikti su kandidate į premjeres Ingrida Šimonyte. Antradienį Lenkijos vadovas aplankys Seimą ir susitiks su parlamento pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen.

Lenkijos vadovo vizitas organizuojamas užtikrinant Lietuvoje nustatytų karantino reikalavimų laikymąsi, konsultuojantis su Sveikatos apsaugos ministerijos ekspertais bei sveikatos apsaugos specialistais. Vizito metu prezidentų spaudos konferencija bus organizuojama nuotoliniu būdu.

ELTA (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą