Politinę areną paliko dvyliktasis 2016–2020 m. kadencijos Seimas

Vilnius, lapkričio 10 d. (ELTA).

Antradienį baigė darbą prieš ketverius metus, lapkričio 14-ąją, į pirmąjį posėdį susirinkęs 2016–2020 metų kadencijos Seimas.

Parlamentarai, antradienio pavakarę sugiedoję himną, paliko Seimo plenarinių posėdžių salę, kur ketverius metus dalyvavo įstatymų leidybos procese. Paskutinio posėdžio pabaiga paskelbta apie 15 val. 30 min. Po to Seimo nariai įsiamžino bendroje nuotraukoje.

Savo atsisveikinimo kalboje Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis apžvelgė nuveiktus darbus ir padėkojo kolegoms.

„Praėjo ketveri metai ir šiandien, nuskambėjus pirmininkaujančiojo gongui, kiekvienas iš šios salės išeisime jau žinodam,i kaip per šią kadenciją prisidėjome prie Lietuvos nepriklausomybės stiprinimo ir Lietuvos žmonių gerovės. (…) Šį paskutinį kartą noriu pabrėžti konceptualius pasiekimus, kurių, tikiu,  pasiekėme XII Seime, turėsiančius ilgalaikę prasmę valstybės sąrangai“,- sakė parlamento vadovas.

Anot jo,  šios kadencijos metu pažabota  daug demokratijai kilusių rizikų.

„Seime mačiau nuoširdų norą užtikrinti pagarbą Seimo nario priesaikai. Nors tai ne visuomet pavyko, šios kadencijos metu galėjome ramiai kliautis aktyvia pilietinės visuomenės pagalba, kuomet jos prireikdavo. Mačiau pastangas stiprinti ir ginti įvairią žiniasklaidą Lietuvoje. Nors nuomonės dėl priemonių išsiskirdavo, neabejoju, diskusijos išdava liks pozityvą kursiančiu precedentu. Mačiau labai didelį dėmesį nacionaliniam saugumui abiejose mūsų agoros pusėse. Negaliu sakyti, kad visi procesai buvo vienodai tikslingi ir naudingi, tačiau jaučiu žymiai mažiau pakantumo korupcijai tiek mūsų visuomenėje, tiek tarp mūsų. Mačiau  ir daugiau įnirtingų demokratijos procesų ir dažnai sėkmingų jų rezultatų ir dėl to džiaugiuosi“,- baigiamojoje kalboje pažymėjo Seimo pirmininkas  V. Pranckietis.

Jis dėkojo savo šeimai, komandai, Seimo kanceliarijos kolektyvui, Lietuvos diplomatiniam korpusui, visiems kolegoms Seimo nariams, taip pat  ir prezidentams Daliai Grybauskaitei ir Gitanui Nausėdai.

„Taip pat asmeniškai jaučiu pareigą padėkoti prezidentui Valdui Adamkui už paspirtį į pozityvią ateities viziją. Dėkoju premjerui Sauliui Skverneliui, prisiėmusiam atsakomybę už 17-ąją Vyriausybę, dėkoju Vyriausybės nariams ir kanceliarijai. Ačiū aktyvia jungtimi tarp valdžios ir visuomenės buvusiems žiniasklaidos atstovams“,- sakė V. Pranckietis.

Politinę areną palikusio dvyliktojo Seimo sprendimus, padarytas reformos, priimtus įstatymus įvertins laikas, apie tai tikriausiai dar bus diskutuojama, ginčijamasi ir vertinama.

Kadenciją baigęs Seimas įteisino vaiko pinigus visiems vaikams, suteikė galimybę senjorams (nuo 75 metų) ir mažas pajamas gaunantiems asmenims kompensuojamuosius vaistus įsigyti nemokamai, įvedė alkoholio prekybos ribojimus, sugriežtino atsakomybę už aplinkos teršimą, įteisino taršių automobilių mokestį, įgyvendino miškų urėdijų reformą, priėmė Konstitucijos pataisas, kuriomis įteisintas individualus konstitucinis skundas, krašto gynybai skyrė 2 proc. BVP.

Vienas didžiausių iššūkių ketvirtaisiais darbo metais, žinoma, tapo kova su koronavirusu karantino ir ekstremaliosios situacijos sąlygomis.

Naujos kadencijos tryliktasis Seimas į pirmąjį posėdį susirinks lapkričio 13-ąją.

Jadvyga Bieliavska (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą