Vyriausybė pritarė skirti papildomų lėšų vaistinio preparato remdesiviro įsigijimui

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje pritarta Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui skirti papildomų lėšų vaistinio preparato remdesiviro, skirto koronaviruso (COVID-19) sukeltai pneumonijai gydyti, įsigijimui. Iš viso vaistinių preparatų įsigijimui iki šių metų pabaigos skirta 1 mln. 952 tūkst. eurų.

Lietuva dalyvauja Europos Komisijos (EK) vykdomuose bendruose pirkimuose, skirtuose įsigyti vaistinį preparatą remdesivirą. Šiuo metu yra sudaryta sutartis su EK vykdytų viešųjų pirkimų procedūrų metu atrinktu vaisto gamintoju „Gilead Sciences Ireland UC“. Ši sutartis užtikrina remdesiviro tiekimą Lietuvai spalio-kovo mėnesiams.

Įsigyjamas vaistinio preparato kiekis turėtų užtikrinti Lietuvai įsigyti reikalingus kiekius. Juos nustatant buvo atsižvelgta į gydymo įstaigų pateiktą poreikį, epidemiologines prognozes, specialistų pateiktą informaciją apie tikėtinus sergančiųjų bei hospitalizuotų asmenų dėl koronaviruso skaičius.

Ministerija primena, kad tam tikras kiekis vaistinio preparato remdesiviro Lietuvai buvo pristatytas pagal kitą EK administruojamą  instrumentą ESI (Europos Sąjungos (ES) skubios paramos priemonė, skirta padėti ES valstybėms krizinių situacijų atvejais), kuomet vaistinį preparatą įsigijusi EK pagal tam tikrą metodiką, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, padalino poreikį išreiškusioms valstybėms narėms. Gautas vaistinis preparatas buvo paskirstytas penkioms pagrindinėms už kovą su koronavirusu atsakingoms gydymo įstaigoms ir LSMU Kauno klinikoms. Minėtose gydymo įstaigose šis vaistinis preparatas yra naudojamas sergančiųjų koronavirusu ir turinčių pneumoniją gydymui.

SAM Spaudos tarnyba

Share this post

Parašykite komentarą