Liepsnojant pandemijai, Čekija netenka sveikatos ministro

Praha, spalio 23 d (dpa-ELTA).

Čekija koronaviruso pandemijos įkarštyje netenka savo sveikatos ministro. Vyriausybės vadovas Andrejus Babišas penktadienį pareiškė paprašęs 56-erių Romaną Prymulą rašyti atsistatydinimo pareiškimą. Priešingu atveju jis esą bus atleistas. Premjeras pabrėžė, kad ministro elgesys yra „nedovanotinas“.

Sveikatos ministras kaltinamas pažeidęs savo paties paskelbtas drastiškas kovos su koronavirusu priemones. Laikraštis „Bleks“ nufotografavo, kaip politikas, kuris pagal profesiją yra epidemiologas, vėlai vakare išeina iš prabangaus restorano ir nedėvi kaukės. Čekijoje prieš pusantros savaitės visi restoranai buvo uždaryti.

R. Prymula restorane susitiko su populistinės valdančiosios partijos ANO frakcijos pirmininku Jaroslavu Faltyneku. Šis pareiškė, kad „prie kavos puodelio buvo aptarti reikalai“. Premjeras paragino jį atsistatydinti iš partijos vicepirmininko pareigų.

R. Prymula Sveikatos ministerijai vadovauja tik nepilną mėnesį. Rugsėjo pabaigoje apie savo atsistatydinimą paskelbė jo pirmtakas Adamas Vojtechas. Jis buvo kaltinamas nesuvaldantis krizės.

10,7 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje galioja griežti judėjimo ribojimai. Žmonės raginami kiek įmanoma likti namuose.

Čekijoje šiuo metu virusas plinta greičiausiai Europoje. Šalis penktadienį vėl pranešė apie daugiau kaip 14 000 naujų koronaviruso atvejų. Sveikatos ministerijos duomenimis, per 24 valandas patvirtinta 14 151 infekcija. Tai yra mažiau nei rekordinis 14 968 atvejų rodiklis, apie kurį paskelbta ketvirtadienį.

Bendras infekuotųjų skaičius šalyje išaugo iki 233 065. Mirčių per 24 valandas padaugėjo 55 iki 1 845.

Rasa Strimaitytė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą