Prezidentas: Lietuva prisijungia prie Trijų jūrų iniciatyvos fondo ir skiria 20 mln. Eur prioritetiniams projektams

Vilnius, spalio 19 d. (ELTA).

Prezidentas Gitanas Nausėda dalyvavo virtualiame Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikime, skirtame Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų regiono šalių bendradarbiavimo perspektyvoms bei infrastruktūros projektų plėtrai aptarti, pasitelkiant technologijų inovacijas, tvarius sprendimus, skaitmenizavimo pasiekimus.

Šalies vadovo teigimu, Trijų jūrų iniciatyva yra svarbi, 12-a Europos Sąjungos valstybių vienijanti regioninio bendradarbiavimo platforma, prisidedanti prie regiono valstybių ir JAV santykių stiprinimo, integracijos į Europos bendrąją rinką, regioninio ir nacionalinio saugumo.

Prezidentas pabrėžė, kad transatlantinis ryšys garantuoja regioninį saugumą, taip pat reikšmingai prisideda sprendžiant Europos energetinio saugumo klausimus. JAV investicinis potencialas ir energetinių išteklių diversifikavimo sprendimai yra ypač svarbūs regiono minkštosios galios stiprinimo elementai.

„Mūsų regiono valstybes vienija panašūs geopolitiniai ekonominiai iššūkiai bei siekis užtikrinti energetikos ir transporto infrastruktūros sujungiamumą. Efektyvi infrastruktūros plėtra ir jos įtraukimas į Europos Sąjungos bendrąją rinką yra strateginiai mūsų tikslai, kuriuos įgyvendinę užtikrinsime ekonominę regiono plėtrą, augimą, padidinsime atsparumą išorės grėsmėms“, – teigė prezidentas.

Šalies vadovo nuomone, energetika ir transportas yra Lietuvai gyvybiškai svarbūs sektoriai, užtikrinantys ne tik ekonominį augimą, bet ir nacionalinį saugumą. Todėl būtina gerinti jų kokybę ir spartinti strateginių projektų įgyvendinimą.

Prezidentas akcentavo, kad projektų „Rail Baltica“, „Via Baltica“ įgyvendinimo pažanga, sinchronizacijos s užemyninės Europos elektros tinklais spartinimas, dujų tinklo sujungimas su Lenkija yra strateginės svarbos uždaviniai Lietuvai. Šalies vadovo teigimu, inovacijos, skaitmenizacija ir tvari plėtra yra Trijų jūrų regiono konkurencingumo bei ekonominio proveržio varikliai.

Šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva jau sėkmingai diversifikavo dujų tiekimo šaltinius, pastačiusi suskystintų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje, tiekiantį dujas daliai Trijų jūrų regiono valstybių. Prezidento teigimu, ateityje, įgyvendinus susijusius dujų infrastruktūros projektus, dujų tiekimą Lietuva galės užtikrinti dar platesnei rinkai, o tai prisidės prie regiono konkurencingumo augimo.

Viršūnių susitikime šalies vadovas pranešė Lietuvos sprendimą prisijungti prie Trijų jūrų iniciatyvos fondo ir skirti 20 mln. Eur prioritetiniams iniciatyvos projektams įgyvendinti.

Penktus gyvavimo metus mininti Trijų jūrų iniciatyva buria 12-a Europos Sąjungai priklausančių Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų regiono valstybių. Trijų jūrų iniciatyvai šiais metais pirmininkauja Estija. Virtualiame iniciatyvos viršūnių susitikime dalyvavo ir partneriai: aukšti JAV ir Europos Komisijos pareigūnai.

Eleonora Budzinauskienė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą