Lietuvos policija sulaikė organizuotą grupuotę, įtariamą mažiausiai 4 mln. eurų vertės mokesčių vengimu

Vilnius, spalio 15 d. (ELTA).

Lietuvos policija sulaikė 16 asmenų, neteisėtai prekiavusių prabangiais automobiliais. Kaip ketvirtadienį sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis, įtariama, kad dėl 10 tūkst. prabangių automobilių iš JAV įsigijimo buvo suklastoti dokumentai.

„Operacija ypatinga tuo, kad dalyvavo daugiau nei 120 teisėsaugos institucijos pareigūnų“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė R. Kiškis.

Pasak jo, neteisėtu būdu buvo išvengta per 4 mln. muito mokesčių. Įtariamieji veikė organizuotai, buvo įsteigę ofšorines įmones.

„Jie, įsteigę ofšorines įmones, subūrė tam tikrą ratą asmenų būtent prabangių automobilių iš JAV įsigijimui“, – kalbėjo R. Kiškis.

Pareigūno teigimu, nustatyta, kad per dvejus metus buvo įsigyta apie 20 tūkst. prabangių automobilių.

„Manome, kad mes galimai surinkome pakankamai duomenų dėl 10 tūkst. automobilių, kurių įsigijimo duomenys buvo suklastoti – parodyta bendra įsigijimo suma apie 40 mln. Manome, kad reali sumokėta suma buvo apie 80 mln. eurų“, – teigė R. Kiškis.

Jis taip pat informavo, kad sulaikymo operacijos pradžia buvo spalio 7 d. ryte. Jos metu buvo atlikta per 60 kratų, paimti bylai reikšmės turintys įrodymai – įvairūs įrenginiai, kompiuteriniai kietieji diskai, buhalterinės apskaitos dokumentai.

Prokuroro pavaduotojas: žala valstybei skaičiuojama milijonais

Savo ruožtu Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Zenonas Burokas teigė, kad tyrimas yra sudėtingas.

„Žala valstybės finansų sistemai tikrai padaryta didelė – skaičiuojama milijonais“, – teigė Z. Burokas.

Pasak jo, iš 16 sulaikytų asmenų 10 buvo suimti.

„Paskaičiuota pirminė žala – 4 mln. eurų. Tikėtina, kad dar buvo išvengta ir pridėtinės vertės mokesčio, pelno mokesčio sumos, kurios gali būti panašios apimties. Įsivaizduokite, kokia žala buvo padaryta valstybės biudžetui. Už tokią sumą tikrai valstybė galėtų finansuoti kelių vaikų darželių ar mokyklų išlaikymą visus metus“, – kalbėjo Z. Burokas.

Jo teigimu, automobiliai buvo parduodami ne tik Lietuvos, tačiau ir užsienio rinkose.

Tuo metu kriminalinės policijos biuro viršininkas R. Kiškis papildė kolegą, paaiškinęs, kad tyrimas „turi tarptautinio atspalvio“.

„Kai kurios ofšorinės įmonės buvo įkurtos užsienyje. Taip pat šis tyrimas neturi precedento dar ir dėl to, kad buvo nusitaikyta į pagrindinius asmenis, organizuojančius šitą nusikalstamą veiklą šešėlyje“, – sakė R. Kiškis.

Jis taip pat akcentavo, kad policija įtariamiesiems apribojo naudojimąsi turtu, įskaitant ir nekilnojamą turtą užsienyje. Pati grupuotė veikė uostamiestyje, policija aktyviai tyrimą vykdė daugiau nei dvejus metus – nuo 2018 metų.

Dainora Karklytė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą