Švietimo, mokslo ir sporto ministerija tęsia diskusijas, koks galėtų būti ankstyvasis ugdymas

Vilnius, spalio 8 d. (ELTA).

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija tęsia diskusijas apie ankstyvąjį ugdymą. Ketvirtadienį rengiama nuotolinė viešoji konsultacija „Visiems prieinamas ankstyvasis vaikų ugdymas“. Joje bus pristatyti siūlymai dėl didesnių valstybės įsipareigojimų organizuojant privalomą ikimokyklinį ugdymą socialinės atskirties sąlygomis gyvenantiems vaikams, priešmokyklinio ugdymo ankstinimo perspektyva, visuotinio ikimokyklinio ugdymo įteisinimo galimybės.

„Tarptautiniai tyrimai patvirtina, kad kokybiškas ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas daro teigiamą poveikį visų vaikų, o ypač patiriančių socialinės rizikos sąlygas, tolesnei socialinei emocinei, pažintinei raidai. Ankstyvoji vaiko patirtis iš esmės lemia, kaip jam seksis mokytis toliau. PISA, PIRLS tyrimai rodo, kad vaikų, kurie bent metus iki mokyklos lankymo pradžios dalyvavo institucinio ugdymo programose, mokykloje matematikos, skaitymo pasiekimai vieneriais metais pralenkia tuos, kurie tokios galimybės neturėjo“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Arūnas Plikšnys.  

Pasak jo, kokybiškas ankstyvasis ugdymas yra skurdo, iškritimo iš švietimo sistemos mažinimo priemonė. „Būtent švietimo priemonėmis galima veiksmingiausiai padėti vaikams dar ankstyvame amžiuje. Šalys, kurios ankstyvajam vaikų ugdymui skiria ne mažiau dėmesio ir investicijų nei kitiems švietimo lygmenims, vėliau džiaugiasi to nauda ne tik švietime, bet ir socialinėje, sveikatos, teisėsaugos ir kitose srityse“, – pažymėjo viceministras A. Plikšnys.  

Seimas šiemet yra pritaręs prezidento Gitano Nausėdos siūlymui keisti Švietimo įstatymą ir vieneriais metais ankstinti priešmokyklinį ir pradinį ugdymą. Jeigu būtų pakeistas Švietimo įstatymas ir paankstinta privalomo ugdymo pradžia, būtų parengta nauja, būtent to amžiaus vaikams pritaikyta programa, taip pat pritaikytos ugdymo formos ir erdvės – jie mokytųsi ne sėdėdami suoluose, o daugiau per judrius žaidimus, interaktyvias veiklas. Šiuo metu priešmokyklines grupes lanko beveik 8 proc. penkiamečių, maždaug tiek pat šešiamečių ateina į pirmas klases. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose iš viso ugdomi 92 proc. vaikų. Savivaldybių sprendimu, privalomas ikimokyklinis ugdymas gali būti teikiamas jau nuo 2022 m. Šiais mokslo metais jis skirtas 74 vaikams. 

Tendencija ankstinti privalomą ugdymą pastebima ir kitose ES šalyse. Kai kuriose privalomas ugdymas pradedamas jau trejų, ketverių penkerių metų vaikams, o pradinis – dažniausiai nuo 6 metų.

Eleonora Budzinauskienė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą