VRK: draudžiama fotografuoti ar filmuoti balsavimo kabinose

Vilnius, spalio 5 d. (ELTA).

Stebėdama atvejus, kai prasidėjus balsavimui užsienyje, rinkėjai savo socialiniuose tinkluose ėmė dalintis pažymėtų balsavimo biuletenių nuotraukomis, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) rekomenduoja nuo tokių veiksmų susilaikyti.

Anot VRK, jau kurį laiką mūsų šalies teisės aktai draudžia fotografuoti ar filmuoti balsavimo kabinose. Šis draudimas atsirado siekiant pažaboti balsų pirkėjus, kurie mainais už piniginį ar kitokį atlygį prašydavo parodyti pardavusio savo balsą rinkėjo pažymėto balsalapio fotografiją.

VRK primena, kad Administracinių nusižengimų kodeksas numato teisinę atsakomybę už rinkėjų balsavimo slaptumo ir balsavimo tvarkos pažeidimus. Tačiau VRK yra labiau linkusi apeliuoti į pačių rinkėjų sąmoningumą ir rekomenduoja stengtis išlaikyti balsavimo paslaptį, kadangi pasidalijimas pažymėto arba sugadinto balsavimo biuletenio nuotrauka socialiniame tinklo paskyroje gali daryti įtaką kitų rinkėjų apsisprendimui.

Taip pat VRK labai ragina rinkėjus, turinčius informacijos apie galimus papirkimus ar kitus įstatymų pažeidimus, susijusius su rinkimais, pranešti apie turimą informaciją.

Jadvyga Bieliavska (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą