Kadenciją baigiantis Seimas ketina padėti tašką ir dėl rūkymo balkonuose

Vilnius, rugsėjo 30 d. (ELTA).

Ketvirtadienį Seimas ketina balsuoti už Tabako kontrolės įstatymo pataisų projektą, kuriuo siūloma spręsti konfliktus dėl rūkymo balkonuose ir įteisinti galimybę rūkyti balkone tik nekenkiant kaimynui.

Jeigu Seimas pritartų, draudimas rūkyti būtų nustatytas daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.

Kaip teigia vienas iš projekto iniciatorių Seimo narys Tomas Tomilinas, apklausos rodo kategorišką žmonių pritarimą Latvijoje galiojančiai tvarkai (kur tiesiog draudžiama rūkyti daugiabučių balkonuose).  

„Lietuvoje  siūlome kur kas liberalesnį reguliavimą. Mes beveik trejus metus praėjome labai ilgą derinimo, konsultacijų kelią. Algoritmas ne draudžia, o suteikia nerūkančiam galias apginti savo konstitucinę teisę į sveikatą savo namuose. Rūkantiems paliekama teisė ir laisvė, kurią riboja tik kito teisės nepaisymas. Interesų balansą užtikrins ne policija, ne baudos, o labai gerai apgalvotas informavimo, ženklinimo procesas, savivalda. Niekas negalės nieko nubausti, kol visi gyventojai nebus supažindinti“,- sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas T. Tomilinas.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų nuo kitų metų sausio 1 d.

Jadvyga Bieliavska (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą