Rytoj sveikinsime miškininkus

Rytoj, rugsėjo 19-ąją, šalies miškininkai pažymės savo profesinę šventę. Nuo 2000-ųjų Miškininko diena kasmet minima trečiąjį rugsėjo šeštadienį.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, su švente sveikindamas visą miškininkų bendruomenę, sako, kad jų profesija ypatinga, dažnam tapusi gyvenimo būdu. Tikras miškininkas yra suaugęs su mišku kaip medžiai su žeme.

Skatindama žmones tausoti miškus, jais domėtis ir rūpintis, Valstybinių miškų urėdija (VMU) Miškininko dienos proga šį mėnesį organizavo daugybę nemokamų renginių visoje šalyje. Tarp jų – ir itin reta galimybė paklausyti elnių baubimo. Šiandien pasiklausyti miško karalių kviečia VMU Prienų regioninis padalinys, o pirmadienį, rugsėji 21 d., – Joniškio regioninis padalinys.

Rūpintis šalies miškais – VMU kasdienė duona. Tačiau tai ir didžiulė atsakomybė. Praėjus beveik trejiems metams po miškų urėdijų pertvarkos, jau matyti teigiami jos rezultatai. Ši pertvarka sudarė sąlygas priimti ekonomiškai efektyvesnius ir skaidresnius sprendimus. Tačiau šį pavasarį dėl paskelbto karantino VMU teko susidurti su nelengvais iššūkiais, ieškoti kompromisų su pirkėjais, kad būtų įgyvendintos sutartys, spręsti medienos realizavimo klausimus, užtikrinti savo veiklos ir finansinį stabilumą.

Ateities iššūkiai, tokie kaip klimato kaita, verčia ieškoti naujų ūkininkavimo būdų, siekiant išsaugoti tvarius miškus. Jau patvirtintuose ar rengiamuose miškų sektoriaus strateginiuose dokumentuose vis daugiau dėmesio skiriama bioekonomikai, kurios dėka bus plačiau panaudojama mediena, kuriama pridėtinė vertė ir naujos darbo vietos. Tai leis mažiau naudoti iškastinio kuro energijai gaminti ir taip prisidėti sprendžiant klimato kaitos problemas.

LR

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Share this post

Parašykite komentarą