Premjeras: tvirtai remiame Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis susitiko su Lietuvoje viešinčiu Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininku Dmytro Razumkovu ir aptarė dvišalio bendradarbiavimo, saugumo regione bei kitus aktualius klausimus.

Per susitikimą pirmiausia pasidžiaugta puikiais dvišaliais politiniais, ekonominiais, kultūriniais ir istoriniais  Lietuvos ir Ukrainos santykiais, itin aktyviu bendradarbiavimu. Lietuva tvirtai remia Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą tarptautiniu mastu pripažintų sienų ribose, tęsia neteisėtos Krymo aneksijos nepripažinimo politiką ir mano, kad šiai problemai reikia daugiau tarptautinio dėmesio. Toliau nuosekliai remiamas Ukrainos siekis tapti Europos Sąjungos (ES) ir NATO nare. Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad  Ukrainos pažanga vykdant reformas yra akivaizdi. Sėkmingas išsamios ir visapusiškos laisvosios prekybos erdvės (DCFTA) įgyvendinimas, NATO sprendimas suteikti Ukrainai sustiprintų galimybių partnerės statusą – tik keli įrodymai, kad Ukraina tvirtai žengia integracijos keliu. Dėl COVID-19 pandemijos Vilniuje 2020 m. liepos 7 d. planuota Ukrainos reformų konferencija nukelta į 2021 m.

Ministras Pirmininkas S. Skvernelis pabrėžė, kad toliau bus tęsiame visokeriopa pagalba Ukrainai.

„Nuosekliai teikiame paramą nuo Rusijos ir jos remiamų separatistų nukentėjusiems rytų Ukrainos regionams. Vienas iš svarbių Lietuvos paramos elementų yra sužeistų Ukrainos karių reabilitacija Lietuvoje, kurią vykdome nuo 2014 m.”, – sakė S. Skvernelis.

Karių reabilitacijos centre Druskininkuose buvo gydomi ir reabilituojami 272 sužeisti Ukrainos kariai ir jų šeimos nariai. Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkas asmeniškai padėkojo Lietuvos Vyriausybei  už  1 mln. eurų vertės paramą Donecko srities Avdijivkos mokyklos Nr. 2 įrengimui ir mokyklos aplinkos gerovės sutvarkymui.

Ministras Pirmininkas ir Ukrainos Aukščiausios Rados Pirmininkas sutarė, kad reikia toliau skatinti ir vystyti abiejų šalių ekonominį bendradarbiavimą. Ukrainos Aukščiausios Rados Pirmininkas D. Razumkovas atkreipė dėmesį, kad Ukrainoje jau nemažai padaryta siekiant gerinti investicinę ir verslo aplinką, tačiau planuojamos reformos bus vykdamos ir toliau tikimasi, kad Lietuvos ir Ukrainos ekonominio bendradarbiavimo  rodikliai tik didės.

S. Skvernelis atkreipė Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininko dėmesį į šiuo metu didžiausią mūsų šalies iššūkį – vos 50 kilometrų nuo Lietuvos sostinės Baltarusijoje esančią Astravo atominę elektrinę (AE), kuri kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.  Ministras Pirmininkas pasidžiaugė Aukščiausiosios Rados iniciatyvomis, kuriomis siūloma uždrausti komercinį elektros energijos importą iš šalių, kurios nėra ES ar Energetikos sąjungos narės, Baltarusijos.

Dėmesys skirtas ir nuolat juntamai nemažėjančiai tiesioginei Rusijos grėsmei. Konstatuota, kad net pandemijos sąlygomis vykdoma atvira hibridinė agresija prieš ES ir Rytų partnerystės valstybes, o Rusijos bandymai perrašinėti ir iškraipyti istoriją, pateisinti komunistinį režimą ir jo nusikaltimus yra nepriimtini.

Nuotr. © D. Labutis

 Mano vyriausybė

Share this post

Parašykite komentarą