Neleista realizuoti daugiau kaip 40 tonų nesaugios paukštienos

Šių metų birželio–rugpjūčio mėnesiais uždrausta tiekti į rinką daugiau kaip 40 tonų (10 partijų) nesaugios paukštienos, į Lietuvą įvežtos iš Lenkijos, Vengrijos ir Rumunijos. Visose šiose partijose nustatyta tarša patogeniniais mikroorganizmais – Salmonella spp. bakterijomis.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), vykdanti reguliarią maisto ir veterinarinę kontrolę, pažymi, kad daugiau nei pusė mikrobiologinių reikalavimų neatitikusios paukštienos (25 tonos, 7 partijos) į mūsų šalį buvo atvežta iš Lenkijos. 12 tonų (2 partijos) nesaugios paukštienos kilmė Vengrija, 3 tonų (1 partija) – Rumunija.

Siekiant apsaugoti vartotojus, visa Lietuvą pasiekusi paukštienos produkcija, kurioje nustatyta salmonelių bakterijų, atšaukta iš rinkos ir saugiai sunaikinta specializuotose įmonėse, sakoma VMVT pranešime. Dalis nesaugios paukštienos sulaikyta įmonių sandėliuose ir į rinką nepateko. Už į rinką pateiktą nesaugią paukštieną įmonės sulaukė VMVT inspektorių sankcijų.

VMVT atkreipia dėmesį, kad už parduodamų produktų saugą atsako jų pardavėjai, todėl prekybininkai turi stengtis pasirinkti patikimus tiekėjus, kurie turi įsidiegę savikontrolės sistemas, įgyvendina laboratorinių tyrimų programas, užtikrina aukščiausius higienos standartus ir vykdo išsamias laboratorinių tyrimų programas. Taip pat, kaip numato tarptautinės rekomendacijos, labai svarbu reguliariai audituoti tiekėjus, siekiant įsitikinti jų patikimumu.

Rinkdamiesi šviežią paukštieną vartotojai turėtų atkreipti dėmesį, ar ji parduodama iš šaldymo įrenginių, ar juose nurodyta temperatūra neviršija rekomenduotinos ne aukštesnės kaip 4 laipsnių temperatūros. Taip pat reikėtų įsitikinti, ar nepasibaigęs tinkamumo vartoti terminas, nepirkti produkcijos su pažeista pakuote ir pan. Be to, mažinant riziką susirgti salmonelioze, būtina tinkamai termiškai apdoroti žalią gyvūninį maistą, laikytis asmeninės higienos ir saugaus maisto tvarkymo principų.

Valentina Gudienė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą