Lašišų ir šlakių žvejybos rudens sezonas – nuo rugsėjo pirmosios

Antradienį, rugsėjo 1-ąją, prasidės lašišų ir šlakių žvejybos sezonas – bus išduodamos žvejo mėgėjo kortelės šioms žuvims žvejoti iki spalio 15 d. Neryje ir tose upėse, kurios nurodytos Limituotos žvejybos vidaus vandenyse organizavimo ir vykdymo, limituotos žvejybos reguliavimo priemonių ir sąlygų nustatymo, paskelbimo ir atšaukimo tvarkos aprašo 2 lentelėje. Nemune nuo šių metų draudžiama žvejoti į nerštą traukiančias lašišas.

Nesvarbu, kokios žuvys žvejojamos, nuo rugsėjo 16 d. iki spalio 15 d. žvejo mėgėjo korteles bus privalu turėti žvejojant Neryje nuo Jonavos J. Ralio g. tilto iki Žirmūnų tilto Vilniuje ir nuo Valakupių tilto iki Lietuvos ir Baltarusijos valstybinės sienos, taip pat kituose Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 3 priede nurodytuose upių ruožuose, o likusiuose upių ruožuose žvejybai pakaks žvejo mėgėjo bilieto.

Žvejojantiems lašišas ir šlakius vertėtų nepamiršti, kad nuo rugsėjo 16 d. iki spalio 15 d. taip pat draudžiama žvejoti ties Neries, Šventosios, Jūros, Minijos ir Žeimenos pagrindinių intakų žiotimis, kaip numatyta Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 5 priede.

Žvejo mėgėjo kortelės lašišoms ir šlakiams būna tik paros galiojimo trukmės, jas privalu turėti žvejybos vietoje. Kortelėje nurodytame upės ruože galima pradėti žvejoti ne anksčiau kaip valanda iki saulės patekėjimo ir reikia užbaigti ne vėliau kaip valanda po saulės laidos. Ši kortelė suteikia teisę paimti vieną lašišą arba šlakį (ne mažesnius kaip 65 cm dydžio) nuo rugsėjo 1 d. iki rugsėjo 30 d., o nuo spalio 1 d. iki spalio 15 d. visas sugautas lašišas ir šlakius privalu paleisti net ir turint žvejo mėgėjo kortelę.

Po spalio 15-osios, paskutinės lašišų ir šlakių žvejybos rudens sezono dienos, limituota lašišų ir šlakių žvejyba draudžiama ir žvejo mėgėjo kortelės nebeišduodamos, o daugelyje lašišų ir šlakių migracijai ir nerštui svarbių upių ruožų, nurodytų Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 4 priede, įsigalioja draudimas žvejoti bet kokias žuvis. Išneršusias ir grįžtančias į Baltijos jūrą lašišas vėl leidžiama žvejoti nuo gruodžio 26 d.

Vilnioje ir Žeimenoje galioja sugriežtinti žvejybos reikalavimai: Vilnioje nuo žiočių iki Rokantiškių užtvankos draudžiama žvejoti natūralios kilmės masalais ir naudojant daugiau kaip vieną vienšakį kabliuką, be to, šiame ruože ir Žeimenoje nuo žiočių iki Lakajos žiočių visus metus privaloma paleisti sugautus kiršlius, marguosius upėtakius, lašišas ir šlakius.

Žvejo mėgėjo korteles galima įsigyti per Aplinkosaugos leidimų informacinę sistemą (ALIS), „Perlo“ terminaluose, „Tiketoje“ ir „Maxima“ parduotuvių kasose.

LR

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Share this post

Parašykite komentarą