A. Petriko literatūros premija skirta rašytojai ir dailininkei K. Zylei

Vilnius, rugpjūčio 21 d. (ELTA).

Trečiąja dr. Aloyzo Petriko literatūrine premija bus apdovanota rašytoja ir dailininkė Kotryna Zylė už mistinį romaną jaunimui „Sukeistas”, kurį išleido leidykla „Aukso žuvys”, skelbia Lietuvos rašytojų sąjunga.

Premijos steigėjas ir mecenatas – verslininkas Aloyzas Petrikas, JAV bei Lietuvos aukštųjų medicinos technologijų korporacijos „Vitta Corporation” prezidentas.

Premija skiriama už lietuvių rašytojų kūrinius vaikams ir jaunimui. Šia premija pratęsiama Lietuvos Raudonojo Kryžiaus premijos, įsteigtos 1933 metais, tradicija. Anuomet šios premijos iniciatorius buvo tuometinis Lietuvos Raudonojo Kryžiaus valdybos pirmininkas Aloyzas Petrikas (1893-1964).

Šiemet premijai buvo pasiūlyti: Benas Bėrantas ir Vilija Kvieskaitė (knyga „Baubaimė”), Benas Bėrantas ir Tania Rex (knyga „Ponas Kampas”), Selemonas Paltanavičius (knyga „Brunas”), Indrė Pavilonytė ir Martynas Pavilonis (knygos „Marmiai. Olis ir dažų kibirėliai” bei „Marmiai ir džiaugsmo fabrikėlis”), Vaiva Rutkauskaitė ir Lina Ribinskė (knyga „Nepasaka arba Pasaka apie Ne”), Vytautas Varanius (knyga „Šiltnamis”).

Kotryna Zylė (Kotryna Zilinskienė) Vilniaus dailės akademijoje studijavo grafinį dizainą. Rašytoja, dailininkė, knygų iliustratorė yra pelniusi ne vieną nacionalinį apdovanojimą ir sulaukusi tarptautinio pripažinimo. Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos IBBY narė, Lietuvos grafinio dizaino asociacijos narė. Išleido keturias knygas: „Milžinas mažylis”, „Didžioji būtybių knyga”, „Sukeistas”, „Mažas kaip vabalėlis”.

„Sukeistas” – mistinis romanas jaunimui. Autorė lieka ištikima savo mėgstamai lietuvių mitologijos temai. Ji pati knygai sukūrė originalias iliustracijas. 2020 m. pavasarį knyga buvo išversta į latvių kalbą.

Premijos iškilmės vyks rugsėjo 28 d. Rašytojų klube. Laureatei bus įteiktas diplomas ir 3000 eurų premija.

Jūratė Valančiūtė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą