G. Kirkilas: vizitas į Baltarusiją planuojamas kitą savaitę

Vilnius, rugpjūčio 19 d. (ELTA).

Europos reikalų komiteto vadovas Gediminas Kirkilas, ketinantis vadovauti į Baltarusiją vyksiančiai Lietuvos delegacijai, teigia, kad vizitas į kaimyninę šalį yra planuojamas jau kitą savaitę. Politikas taip pat informuoja, kad delegacija bando ieškoti būdų vizito metu susitikti su Baltarusijos faktiniais valdžios atstovais, tačiau pripažįsta, kad tai padaryti gali būti sudėtinga.

„Mes planuojame (išvykti – ELTA) kitą savaitę, kaip tik šiandien Europos reikalų komitete priimsime sprendimą. Mums, aišku, reikalinga darbotvarkė, čia ne vien tik pasivažinėjimas“, – „Žinių radijui“ trečiadienį teigė G. Kirkilas.

„Man jokių pijarų nereikia – nuvažiuoti prie sienos, grįžti atgal ir po to priekaištauti, kad mūsų neįleido. Mes bandome ieškoti variantų bent jau susitikti su vienais ar kitais valdžios atstovais, tai būtų labai svarbu. Tada, aišku, būtų prasmė atvykti“, – pridūrė jis.

Visgi Europos reikalų komiteto pirmininkas akcentuoja, kad situacija sudėtinga, nes Lietuva nepripažino Baltarusijos valdžios. Visgi, pasak G. Kirkilo, delegacija Baltarusijoje bandytų susitikti su oficialiais atstovais, kurie galėtų perduoti politikų siunčiamas žinias.

„Iš tikrųjų situacija yra pakankamai sudėtinga, nes mes esame nepripažinę parlamento, jų vadinamas Senatas nėra rinktas, bet bent jau kažkokie oficialūs žmonės, kurie vienaip ar kitaip mūsų žinias galėtų perduoti“, – pripažino G. Kirkilas.

„Žinios labai aiškios: rezoliucija, kad nepripažįstame rinkimų, kad pasisakome prieš prievartą ir kad kviečiame sėstis prie derybų stalo su dabar jau, kaip žinote, sukurtu Nacionaliniu komitetu“, – pridūrė jis, akcentuodamas, kad Seimo priimta rezoliucija jau antradienį buvo išversta į baltarusių kalbą.

ELTA primena, kad Seimas antradienį priėmė rezoliuciją, kurioje ketvirtį amžiaus Baltarusiją valdantis Aliaksandras Lukašenka skelbiamas nelegitimiu vadovu. Seimo pritarimo sulaukusiame dokumente Europos Sąjunga ir Lietuvos Vyriausybė taip pat raginamos priimti sankcijas Baltarusijos režimo atstovams. Parlamentarai siūlo asmenims, atsakingiems už rinkimų klastojimą bei perteklinį smurtą prieš taikius protestuotojus Baltarusijoje, įšaldyti lėšas bei taikyti draudimus atvykti į ES šalis.

Neramumai Baltarusijoje kilo po to, kai buvo paskelbta, kad A. Lukašenka per vykusius prezidento rinkimus surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Kilę protestai buvo malšinami pasitelkus prievartą. Buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.

Gailė Jaruševičiūtė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą