V. Pranckietis palaikys siūlymą šaukti neeilinę Seimo sesiją dėl situacijos Baltarusijoje

Vilnius, rugpjūčio 10 d. (ELTA).

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis palaikytų Lietuvos socialdemokratų partijos siūlymą šaukti skubų neeilinį Seimo posėdį dėl situacijos Baltarusijoje.  

„Seimo pirmininkas prisideda prie tarptautinės bendruomenės raginimų Baltarusijos valdžiai laikytis pamatinių demokratijos standartų ir nutraukti smurtą bei žodžio laisvės ribojimus prieš Baltarusijos piliečius. Dėl to Seimo pirmininkas palaikys Seimo narių iniciatyvą šaukti neeilinę Seimo sesiją“, – Eltai Seimo pirmininko komentarą perdavė jo atstovas spaudai Paulius Žeimys.

ELTA primena, kad LSDP, reaguodama į situaciją Baltarusijoje, siūlo kviesti skubų neeilinį Seimo posėdį ir ruoštis priimti politinius pabėgėlius.

Neeiliniame Seimo posėdyje, anot socialdemokratų, galėtų būti priimta rezoliucija – kreipimasis į Europos Parlamentą, siūlant politines sankcijas grubius žmogaus teisių pažeidimus inicijavusiems ir vykdantiems Baltarusijos režimo atstovams, įskaitant draudimą atvykti į Europos Sąjungą (ES) bei ES erdvėje valdomo turto ir lėšų įšaldymą, tokiu būdu nesukeliant žalos Baltarusijos visuomenės ekonominei situacijai.

Taip pat siūloma svarstyti pagalbos politiniams pabėgėliams būdus ir bendrą ES reikalavimą surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus.

Baltarusijos valdžia protestų visoje šalyje metu sulaikė maždaug 3 tūkst. žmonių, pirmadienį po prezidento rinkimų teigė Vidaus reikalų ministerija, o ministerijos atstovų komentarus paskelbė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Oficialiais rinkimų komisijos duomenimis, neva net 80,23 proc. rinkėjų balsavo už A. Lukašenką, o rinkėjų aktyvumas esą siekė 84,23 proc.

Paulina Levickytė (ELTA)

Share this post

Parašykite komentarą